Prima lansare a capsulei spațiale americane Crew Dragon, cu echipaj la bord, amânată jpeg

Prima lansare a capsulei spațiale americane Crew Dragon, cu echipaj la bord, amânată

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 27 mai 2020

NASA și SpaceX au amânat prima lansare a capsulei spațiale americane Crew Dragon, cu echipaj la bord, din cauza vremii nefavorabile. Decizia a fost luată cu 17 minute înainte de ora lansării, iar următoarea tentativă de lansare va avea loc sâmbătă.

Miercuri, 27 mai, o rachetă Falcon 9 construită de SpaceX urma să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy, din Florida, pentru a-i trimite spre Stația Spațială Internațională (ISS) pe astronauții NASA Bob Behnken și Doug Hurley, la bordul unei capsule Crew Dragon aflată la primul zbor de încercare cu echipaj uman. Această misiune urma să fie primul zbor orbital cu echipaj uman lansat din SUA, după retragerea flotilei americane de navete spațiale, în iulie 2011.

De aproape un deceniu, NASA depinde de rachetele și capsulele ruse Soyuz pentru a-și transporta astronauții pe orbită. Capsula capsula Crew Dragon construită de firma SpaceX, și capsula CST-100 Starliner construită de Boeing ar trebui să înlocuiască celebrele navete spațiale americane, la un deceniu după scoaterea acestora din funcție.

Ambele capsule spațiale au fost construite cu fonduri obținute în cadrul Programului NASA Commercial Crew, program care a început în 2010. Pe atunci, NASA dorea să dispună de cel puțin un model de capsulă capabilă să transporte astronauți pe orbită până în anul 2015.

Bazele Programului NASA Commercial Crew au fost puse încă din 2006, când NASA a lansat programul comercial pentru transportul de echipamente și provizii în spațiu. Acest program a alimentat dezvoltarea a două capsule cargou automate de reaprovizionare pentru ISS - Dragon (SpaceX) și Cygnus (Northrop Grumman). Capsula Dragon și-a încheiat prima misiune spre ISS în 2012, iar Cygnus a urmat-o un an mai târziu. Ambele capsule sunt folosite și în prezent pentru aprovizionarea avanpostului orbital, notează Agerpres.