Președintele Serbiei denunță acțiunile spionajului rus de la Belgrad jpeg

Președintele Serbiei denunță acțiunile spionajului rus de la Belgrad

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2019

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a confirmat faptul că membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi responsabili militari sârbi, unul dintre aceştia înmânând "de trei ori" bani lor surselor sale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului sârb s-a adresat presei la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională, convocată după difuzarea în presa locală a unei înregistrări video punând în cauză în ofiţer rus. Acesta din urmă a fost filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce înmâna unui bărbat o pungă de plastic cu un plic conţinând bani. Aleksandar Vucic a precizat că, la 24 decembrie 2018, locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui iniţiale sunt Z.K. 

E la explicat că nu a fost unica întâlnire cu sursele sârbe ale lui Gheorghi Kleban, la acea dată adjunctul ataşatului militar rus în Serbia. "Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani" contactelor sale sârbe, a spus preşedintele.

Serviciile sârbe deţin dovezi despre contacte între "mulţi alţi membri ai serviciilor ruse de informaţii şi membri ai structurilor militare ale Serbiei", a adăugat şeful statului. 

Serbia, care negociază aderarea la Uniunea Europeană, dar refuză apropierea de NATO, este considerată că principalul aliat al Rusiei în Balcani. Moscova sprijină Serbia în dosarul fostei sale provincii Kosovo, a cărei independenţă proclamată în 2008 nu este recunoscută de Belgrad.