Medvedev l a criticat dur pe Traian Băsescu pentru declaraţiile făcute jpeg

Preşedintele Băsescu, cu revista Historia în mână:«Regele Mihai a fost slugă la ruşi» VIDEO

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 23 iunie 2011

Președintele Traian Băsescu declara in 2011la emisiunea "Evenimentul Zilei", difuzată de B1 TV, că în viziunea sa abdicarea Regelui Mihai I reprezintă un mare act de trădare. De asemenea preşedintele a primit un exemplar al revistei Historia, indicând că şeful statului nu era Mareşaul Antonescu, cel prezent pe coperta acestui număr ci Regele Mihai I.

"Continuăm să considerăm că abdicarea Regelui Mihai a fost un mare act patriotic, nu, a fost un mare act de trădare a interesului național al României", a spus Băsescu.

Acesta a mai spus că, pentru toată lumea, generalul Ion Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor și țiganilor însă toată lumea uită că România avea un șef de stat.

"Pentru toată lumea Antonescu rămâne responsabil de holocaustul evreilor și țiganilor, ducerea lor în Transnistria, dar nimeni nu spune că statul Român avea un șef de stat atunci, ăsta era doar premier", a declarat Băsescu arătând către cameră coperta revistei Historia

"Unora le dăm averile iar pe alții îi considerăm criminali de război. Șeful de stat și premierul, doar fiindcă unul a fost slugă la ruși și a lăsat țara prin abdicare, îl iertăm de toate păcatele", a conchis președintele, referindu-se la Regele Mihai I.

Atacurile presedintelului in functie au continuat si dupa acest

Decanul Facultăţii de Istorie Bucureşti contra-atacă

Vlad Nistor, decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, a afirmat joi la Realitatea TV că, din punct de vedere istoric, atacul lui Traian Băsescu la adresa regelui Mihai I este fals şi nejustificat. Din punct de vedere politic însă, spune Nistor, un discurs în favoarea mareşalului Ion Antonescu nu face deloc bine României, pentru că Antonescu este în categoria celor "indexaţi drept provocatori de genocid".

v  Nistor  jpg jpg jpeg

"Este absolut siderant, un om normal rămâne fără grai la o asemenea declaraţie, care este nu numai agresivă şi nejustificată, dar dovedeşte şi o fundamentală necunoaştere a istoriei poporului pe care domnul Băsescu, teoretic, astăzi, îl conduce", a declarat decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Vlad Nistor.

"Domnia sa, se pare, n-a înţeles raportul dintre un şef formal al statului şi cel care se proclamase în 1940 - de mareşalul Antonescu vorbim - conducător al statului, cu toate atribuţiile pe care această poziţie le presupune", a afirmat Nistor.

"Din punct de vedere istoric, atacul lui Traian Băsescu este fals şi fundamental nejustificat. Din punct de vedere politic, un discurs în favoarea lui Ion Antonescu astăzi nu face deloc bine României. Pentru că Ion Antonescu este în categoria celor indexaţi drept provocatori de genocid, dintre cei care au favorizat în anumite momente holocaustul. Ori o asemenea atitudine a şefului statului român, ţară membră UE şi a NATO, este absolut siderantă. Un om cu oarecare cunoştinţe istorice şi cu puţină înţelegere a lumii în care trăieşte nu găseşte o explicaţie logică", a mai spus decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti.