Premierul maghiar vrea o armată mai mare şi mai puternică jpeg

Premierul maghiar vrea o armată mai mare şi mai puternică

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2010

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de capacitatea de mobilizare a armatei ungare şi a cerut o armată mai puternică, miercuri, în cadrul unei reuniuni anuale a personalului militar la Parlament, relatează MTI.

"Apărarea trebuie restabilită ca una dintre cauzele noastre naţionale", a declarat Orban, adăugând că nivelul operaţional scăzut din prezent al armatei încalcă atât Constituţia ungară, cât şi Tratatul de la Washington prin care s-a înfiinţat NATO.

"O ţară puternică este de neînchipuit fără o armată puternică şi eficientă", a precizat premierul.

Dacă armata şi poliţia sunt puternice, ţara nu va avea nevoie "de organizaţii private de securitate sau de gărzi paramilitare" pentru a menţine ordinea publică, a adăugat el. Orban a subliniat că participarea unor membri ai forţelor armate la asemenea formaţiuni se va califica drept dezertare.

Pe timp de pace, o responsabilitate importantă a armatei este să contribuie la menţinerea ordinii şi siguranţei publice, a mai spus şeful Guvernului, referindu-se la militarii care participă la acţiunile împotriva inundaţiilor din nord-estul Ungariei.

Ungaria are nevoie de o armată mai puternică, una care poate, în cooperare cu aliaţii săi, să răspundă adecvat la atacuri armate împotriva ţării, a mai spus Orban. Cooperarea militară trebuie să fie însă în conformitate cu interesele naţionale, a precizat el.

La reuniune au mai participat preşedintele Laszlo Solyom şi ministrul Apărării, Csaba Hende.