Premierul Boris Johnson a dispus anularea legii privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană jpeg

Premierul Boris Johnson a dispus anularea legii privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2019

Premierul Boris Johnson a dispus anularea legii privind aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană, actul urmând să intre în vigoare la 31 octombrie, data prevăzută pentru oficializarea Brexitului, cu sau fără acord.

În acest context, The Independent scrie că Guvernul de la Londra vrea să pună capăt libertăţii de circulaţie din prima zi de Brexit, fapt ce ar putea afecta peste 400.000 de români. „Este un semnal clar pentru cetăţenii acestei ţări, şi anume că vom părăsi UE aşa cum am promis, la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe“, a declarat Steve Barclay, ministrul responsabil de Brexit, conform Adevărul.

„Este un moment istoric de reluare a controlului asupra legilor noastre“, a adăugat el.

În acest context, The Independent scrie că Guvernul Johnson vrea să pună capăt libertăţii de circulaţie din prima zi de Brexit, ministrul de Interne Priti Patel făcând presiuni în acest sens. Potrivit ziarului britanic, Boris Johnson şi miniştrii săi nu a pregătit nimic care să înlocuiască sistemul din prezent, iar, în aceste condiţii, situaţia legală a celor trei milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie, printre care şi peste 400.000 de români, devine incertă.

AFP scrie că Boris Johnson încearcă astfel să facă presiuni pentru redeschiderea negocierilor asupra acordului de ieşire din UE. UE i-a transmis clar că nu va renegocia acordul convenit deja cu fostul premier Theresa May.

Boris Johnson urmează să se întâlnească miercuri cu cancelarul german Angela Merkel şi joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, după care va participa în weekend la summitul G7 de la Biarritz, Franţa.

„Suntem pregătiţi pentru orice rezultat, putem spune acest lucru, chiar dacă nu ajungem la un acord. Dar în orice caz voi face un efort pentru a găsi soluţii, până în ultima zi de negociere“, a dat asigurări Merkel.