Povestea copiei Castelului Corvinilor din Hunedoara, construită de maghiari în Budapesta  jpeg

Povestea copiei Castelului Corvinilor din Hunedoara, construită de maghiari în Budapesta

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 21 octombrie 2013

Maghiarii au propriul lor castel al huniazilor. Se numeşte Vajdahunyad şi a fost construit în urmă cu un secol în Parcul Oraşului din Budapesta, cu ocazia sărbătoririi unui mileniu de la aşezarea strămoşilor lor în Câmpia Panonică.

Castelul Corvinilor din Hunedoara are o copie mai puţin cunoscută, chiar dacă se află în Budapesta. Între anii 1886 şi 1908, faţada principală a Castelului Corvinilor (Huniazilor) a fost model pentru arhitectura Castelului Vajdahunyad, din Parcul Oraşului, în Budapesta.

Maghiarii au clădit ansamblul cu ocazia Expoziţiei milenare, deidicată sărbătoririi a 1.000 de ani de la stabilirea strămoşilor lor în Bazinul Panonic. Iniţial, construcţia în stil gotic a fost proiectată din lemn şi carton, dar datorită popularităţii a fost reconstruită din piatră. În prezent, Castelul Vajdahunyad din Budapesta adăposteşte un muzeu agricol, dar are şi un rol cultural. Ansamblul din Parcul Oraşului este format atât din castelul Vajdahunyad, dar şi din construcţii în stilurile baroc, romanic şi renascentist, copii ale unor palate de pe teritoriile aflate în trecut sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar.

În vremea în care copia Castelului Corvinilor era clădită la Budapesta, cetatea medievală a Hunedoarei se afla la finalul unui amplu proces de restaurare întins pe aproape patru decenii, după ce la mijlocul secolului al nouăsprezecelea un incendiu a mistuit cea mai mare parte a monumentului istoric.

Mujegpalya Ice Rink jpg jpeg
1 Budapest Vajdahunyad Castle R01 jpg jpeg
Vajdahunyad 14 jpg jpeg
Vajdahunyad Cast 0140 jpg jpeg

Vezi aici GALERIE FOTO