Povestea brevetului de aviaţie al fraţilor Wright, găsit după 30 de ani jpeg

Povestea brevetului de aviaţie al fraţilor Wright, găsit după 30 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 aprilie 2016

Brevetul original al invenţiei fraţilor Orville şi Wilbur Wright a fost găsit după 36 de ani şi este expus la Arhivele Naţionale din Washington. Documentele datează din 1903, de când cei doi au depus cererea, iar brevetul propriu-zis este aprobat în 1906.

Documentul ce aparţinea pionierilor aviaţiei, înregistrat pe 23 martie 1903 includea o diagramă a invenţei, cererea celor doi pentru aprobarea maşinăriei, formularul brevetului, şi o declaraţie pe proprie răspundere, unde cei doi afirmau că “ ei se consideră a fi inventatorii originali  a maşinăriei zburătoare”.

Fraţii Wright nu au aşteptat eliberarea brevetului. Ei au zburat pentru prima dată pe 17 decembrie 1903. Maşinaria fraţilor a stat în aer timp de 12 secunde. Brevetul  înregistrat cu numărul 821, 393 a ajuns în mâinile lor abia în pe 22 mai 1906.

Un timp îndelungat, documentele au fost păstrate în Arhivele Naţionale de le Washigton, la un loc cu alte dovezi care atestă evenimente importante din istoria Staelor Unite ale Americii. Dar în urmă cu trei decenii, documentele fraţilor Wright au pornit într-o călătorie neaşteptat de lungă. În 1978, Arhivele au împrumutat mai multe documente Institutului Smithsonian, pentru expoziţia aniversară a 75 de ani zborului lui Kitty Hawk, din Carolina de Nord.

outh jpg jpeg

În 1980, arhiviştii au notat în liste că brevetul s-a întors, însă la o verificare ulterioară a depozitelor, aceştia au văzut că documentele Wright lipsesc. Pe lista “Obiecte istorice dispărute” mai sunt de asemenea şi telegrame ale lui Abraham Lincoln, un pumnal cu diamant ce a aparţinut preşedintelui Harry Truman.  Din fericire, documentele începuturilor aviaţiei nu au ajuns în mâinile traficanţilor de artă şi documente istorice de pe piaţa neagră, ci doar au fost pierdute în incinta arhivelor.

După ce au stat ascunse mai bine de trei decenii, documentele vor fi prezentate în cadrul expoziţiei organizate de către Muzeul Naţional al  Arhivelor Naţionale cu ocazia aniversării a 110 ani de când fraţii Orville şi Wright au primit brevetul 821, 393.