Portretul primului duce de Buckingham, găsit după 400 de ani / FOTO jpeg

Portretul primului duce de Buckingham, găsit după 400 de ani / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 septembrie 2017

Portretul primului duce de Buckingham, George Villiers, pictat de artistul flamand Peter Paul Rubens, a fost redescoperit după 400 de ani. 

Tabloul a fost identificat în colecţia Muzeului Glasgow de către doctorul Bendor Grosvenor, care se ocupă de serialul ”Britain's Lost Masterpieces” (”Capodopere pierdute ale Angliei”), realizat de BBC Four. Portretul, care datează din preajma anului 1625, era expus la Pollock House, dar se credea că este o copie mai târzie, realizată de un alt artist.

Portretul restaurat al lui Villiers, primul duce de Buckingham, a fost certificat ca aparţinându-i lui Rubens, de către Ben van Beneden, director al casei memoriale a lui Rubens, din Antwerp, Belgia. Van Benden a declarat că tabloul reprezintă „o completare rară a operei artistului, arătând cum a abordat acesta portretul”, relatează Adevărul.

„Şansa de a descoperi un portret al uneia dintre cele mai importante figuri din istoria britanică, pictat de unul dintre cei mai mari artişti din toate timpurile, a fost cu adevărat extraordinar”, a declarat Bendor Grosvenor.

Descoperirea s-a făcut prin curăţarea picturii, prin analiza lemnului pe care a fost pictat portretul, lemn care datează din anii 1620 şi care a fost pregătit în studioul lui Rubens, precum şi cu ajutorul razelor X.

image

George Villiers, primul duce de Buckingham, a fost o figură politică controversată care s-a ridicat din mica nobilime, devenind unul dintre preferaţii regelui Iacob I al Angliei. Natura relaţiei dintre cei doi este şi astăzi subiect de discuţii, unii experţi argumentând că erau amanţi, iar alţii că ar fi avut de fapt, o prietenie platonică.

Foto: Captură video BBC