Poliția bulgară recuperează o comoară veche de 5000 de ani jpeg

Poliția bulgară recuperează o comoară veche de 5000 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Radu Cristian Neguț
🗓️ 17 aprilie 2014

Poliția bulgară a reușit în urma unei operațiuni desfășurate împotriva traficului cu descoperiri arheologice să recupereze 15 000 de piese de aur, care se crede că făcut parte din trei coliere de acum 5 000 de ani. Piesele urmau să fie vândute pe piața neagră, unde valorau câteva milioane de euro.

            Cele 15 000 piese de aur nu arată ca nici o podoabă de aur descoperită din acea perioadă, remarcându-se prin finețea și precizia tehnicii folosite. ”Podoabele au fost probabil produse de o civilizație avansată care a existat pe teritoriul Bulgariei în jurul anului 3 000 Î.Hr”, precizează directorul Muzeului Național de Istorie din Sofia – Bozhidar Dimitrov.

            Comoara recuperată în urma operațiunii este în momentul de față dispusă în cadrul Muzeului Național de Istorie din Sofia. ”Astfel de obiecte nu au un preț și în nici un caz nu au ce căuta într-un supermarket. Aceste obiecte din aur sunt cu 1500 de ani mai vechi decât războiul troian și cu 2500 de ani mai vechi decât toate comorile trace pe care le cunoaștem”, adaugă directorul muzeului.