Poetul Vasile Alecsandri, omagiat în cadrul Festivalului Résonances din Franța jpeg

Poetul Vasile Alecsandri, omagiat în cadrul Festivalului Résonances din Franța

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 23 martie 2021

Vasile Alecsandri, de la a cărui naștere se împlinesc în acest an 200 de ani, este aniversat în Franța, în cadrul Festivalului Résonances, organizat de Rețeaua caselor memoriale ale scriitorilor și a patrimoniului literar din regiunea Hauts-de-France, în perioada 20 martie – 20 aprilie 2021. Muzeul Național al Literaturii Române Iași este partener al acestei activități. 

În revista „Le Mousquetaire” a lui Alexandre Dumas tatăl apăreau, în 1854, în avanpremieră în limba franceză, două poezii populare din volumele de „Balade adunate și îndreptate de V. Alecsandri”, Iași, 1852-1853. Ediția franceză a volumului a fost publicată la editura lui Édouard Dentu în 1855, sub titlul „Ballades et Chants populaires de la Roumanie (Principautés danubiennes)”.

Pe site-ul festivalului, la rubrica de resurse online, secțiunea „Vasile Alecsandri et Alexandre Dumas”, publicul este invitat să asculte versurile primului poet român premiat peste hotare, în limbile română și franceză, în lectura scriitoarei Lucia Jalba.

f1 jpg jpeg