Placa Comemorativă a lui Brejnev ar putea fi repusă pe fațada apartamentului său din Moscova jpeg

Placa Comemorativă a lui Brejnev ar putea fi repusă pe fațada apartamentului său din Moscova

📁 Istorie recentă
Autor: Cezara Anton
🗓️ 28 mai 2013

Conform New York Times, un parlamentar, membru al partidului Rusia Unită, a propus un plan prin care se urmărește repunerea plăcii comemorative a liderului sovietic, Leonid Brejnev, pe fostul său apartament din capitala Moscova. Aceasta a fost îndepărtată în 1991, în urma destrămării URSS, nefiind reașezată la locul său, deși plăcile comemorative ale celorlalți conducători sovietici au fost menținute.

Liderul Federației Ruse, Vladimir Putin, a creat în imaginarul colectiv un sentiment de nostalgie față de guvernarea lui Brejnev, care s-a extins pe o durată de 18 ani, până în 1982, fiind identificată de mulți ruși cu stabilitate economică. Mihail Gorbaciov, succesorul acestuia, este învinuit de către ruși pentru eșecul și destrămarea URSS.

Mai mult, Centrul independent Levada a realizat în Aprilie 2013, un sondaj de opinie, prin care s-a revelat faptul că 56% dintre ruși au o opinie bună despre Brejnev, mult mai pozitivă decât despre orice alt conducător al Rusiei, respectiv, Nicolae al II-lea (ultimul țar), liderii sovietici sau Boris Elțîn.

Criticii regimului de la Moscova aseamănă lunga guvernare a lui Putin cu cea a lui Brejnev, aceasta din urmă reprezentând, pentru ei, un moment de stagnare economică și represiune politică. Însă, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că perioada lui Brejnev a fost un mare plus pentru Rusia.