Petiție pentru a schimba oficial numele Noii Zeelande jpeg

Petiție pentru a schimba oficial numele Noii Zeelande

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 14 septembrie 2021

Un partid politic din Noua Zeelandă a lansat, marți, o petiție pentru a schimba oficial numele acestei țări în Aotearoa.

Aotearoa, care se traduce prin „ținutul lungului nor alb”, este o denumire frecvent folosită pentru Noua Zeelandă, dar are o istorie controversată și se crede că a fost folosit inițial doar pentru insula nordică, una din cele două principale insule ale Noii Zeelande, și nu pentru întreaga țară, informează Agerpres.

Formațiunea Te Pati Maori își propune și ca până în 2026 toate comunele, orașele și piețele să-și redobândească numele în limba maori, au precizat co-liderii partidului, Debbie Ngarewa-Packer și Rawiri Waititi.

Debbie Ngarewa-Packer a notat că schimbările de nume și „impunerea unei agende coloniale în sistemul de educație” au făcut ca nivelul de fluență în limba maori să se prăbușească de la 90% în 1910 la 26% în 1950. În prezent, această rată este de circa 20%.

Multe companii și departamente guvernamentale din Noua Zeelandă folosesc deja numele Aotearoa, inclusiv în cazul pașapoartelor.