Peşteră cu cranii de copii decapitaţi, descoperită în Scoţia jpeg

Peşteră cu cranii de copii decapitaţi, descoperită în Scoţia

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2015

Pe terenul unde se află o şcoală privată la care a învăţat şi prinţul Charles, arheologii au făcut o descoperire macabră:o peşteră în care oamenii din epoca bronzului expuneau capete de copii. Locaţia exactă este o zonă izolată a moşiei Gordonstoun, în apropiere de Iverness, în a cărei şcoală au mai învăţat şi alţi cinci membri ai familiei regale britanice.

Peştera aflată în vecinătatea estuarului Moray, într-o zonă stâncoasă, se pare că era folosită în ritualuri funerare în perioada 1100-1900 A.Hr. de către clanurile de picţi care dominau atunci Scoţia. Experţii spun că aceştia amplasau cadavrele aici pentru a se descompune şi a recupera oasele, dar şi că mai târziu locul a fost folosit pentru execuţii.

Ian Armit, profesor de arheologie la Bradford, mai precizează că riturile erau destul de elaborate şi presupuneau dezmembrarea trupurilor şi expunerea ritualică a craniilor. Peşterile ar fi avut o însemnătate mare pentru oamenii din vechime, fiind considerate locuri de trecere:au poziţie marginală, se trece de la lumină la întuneric, aluzie la tranziţia de la viaţă la moarte. Se întrebuinţau adesea în riturile funerare. Afisarea capetelor era destul de intâlnită şi în preistorie, unele dintre interpretări asociind-o cu rituri de vânătoare sau cu cultul strămoşilor.

Zona respectivă este de altfel bogată în descoperiri. Săptămâna trecută, pe o insuliţă a fost adus la lumină un mormânt neobişnuit care conţinea un schelet neolitic care se pare că ar reprezenta primul caz cunoscut de deficienţă de vitamina D de pe teritoriul Regatului Unit.

sursa:Daily Mail