Peste 2 500 de stampe japoneze, scanate și publicate de Biblioteca Congresului American / FOTO  jpeg

Peste 2.500 de stampe japoneze, scanate și publicate de Biblioteca Congresului American / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 27 iulie 2017

Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii a publicat o colecție de peste 2.500 de stampe și desene realizate de artiști japonezi. Imaginile, scanate și publicate online, pot fi descărcate gratuit.

Această colecție cuprinde stampe și desene realizate între secolul al XVII- lea și începutul secolului XX de artiști Hiroshige, Kuniyoshi, Sadahide și Yoshiiku.

Imaginile reprezintă portrete, peisaje, scene din literatura japoneză, scene de viață cotidiană, dar reprezentări ale unor vizitatori occidentali.

2 jpg jpeg
8 jpg jpeg
7 jpg jpeg
6 jpg jpeg

Vezi aici GALERIE FOTO!

Stampa este o imagine imprimată, de obicei pe hârtie sau mătase, după un desen gravat pe o placă de metal moale, cupru ori zinc (gravură), de piatră (litografie) sau de lemn (xilogravură), serigrafie. În acest fel se obține un număr limitat de exemplare identice sau aproape identice, care sunt numerotate.

Primele stampe japoneze erau imprimate doar în alb si negru. Existau şi cazuri mai rare în care unii maeştri îşi colorau lucrările, după imprimare, folosind coloranţi minerali. Prima stampă policromă apare abia în 1740-1741. A fost inventată de un tipograf, Kamimura Kichiemon. Iniţial s-au folosit numai nunaţe de roşu, ulterior s-au folosit şi nuanţe de verde, maro, galben sau ocru.

Imaginile pot fi descărcate gratuit de aici

Citește și:

Cum se fabrică celebrele săbii ale samurailor? VIDEO