Patrimoniul în pericol: Acoperişul clădirii de patrimoniu care a găzduit Băile Imperiale Neptun s a prăbuşit jpeg

Patrimoniul în pericol: Acoperişul clădirii de patrimoniu care a găzduit Băile Imperiale Neptun s-a prăbuşit

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2019

O parte importantă din acoperişul uneia dintre cele mai valoroase clădiri din Băile Herculane s-a prăbuşit zilele trecute. Evenimentul s-a petrecut după mai multe apeluri pe care le-au făcut tinerii arhitecţi care formează echipa Herculane Project, care vor să demareze lucrări de conservare la clădire. Intervenţiile nu pot fi făcute pentru că proprietarii terenului de sub clădire nu îşi dau acordul. 

 “Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project. Aceasta a mai avertizat că mai sunt zone care ar putea ceda în această perioadă.

vser jpg jpeg

În partea stângă: Băile Herculane în 1907; în dreapta - anul 2019

Primarul staţiunii Băile Herculane spune că demersul juridic în procesul cu proprietarii terenului, pentru obţinerea dreptului de a interveni la clădire, este blocat de un acord pe care ar trebui să-l primească de la Ministerul Culturii. “Aşteptăm un acord de la Ministerul Culturii, pentru a continua acest demers. Încă nu suntem proprietari pe teren. Avem dreptul de punere în siguranţă, avem autorizaţia de construcţie, dar ar trebui să avem şi acordul proprietarilor terenului şi până acum nu îl avem. Documentul din partea Ministerului Culturii ne este necesar în procesul civil pentru a obţine dreptul de superficie. Solicitarea la minister a fost făcută în urmă cu două, trei luni” a declarat Cristian Miclău, primarul de la Băile Herculane.

Ansamblul Băilor Neptun se înscrie în contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localităţii, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ansamblul este format din trei construcţii: clădirea Băilor propriu-zisă, ce are funcţia medicală de bază şi două anexe ce înglobează spaţiile tehnice aferente băii. Ansamblul urban, la definirea căruia contribuie Baia Neptun, clădire cu statut de monument istoric clasă A, este inclus în categoria monumentelor de importanţă naţională.

Clădirea a ajuns în proprietatea primăriei în urma unui schimb efectuat de către fosta administraţie şi Valeriu Verbiţchi, care are şi 1/2 din terenul aferent Băilor. Situaţia juridică a terenului este una incertă, CF-ul având o serie de sarcini. Cei doi proprietari, Valeriu Verbiţchi şi Alexandru Gavrilescu se află într-o dispută juridică. Primul nu este de accord să le permit celor de la Herculane Project să intervina la clădire, cel de-al doilea spune că îşi va da acordul doar dacă instanţa va decide asta.

Sursa: adevărul.ro