Parlamentul European a aprobat sancționarea Ungariei jpeg

Parlamentul European a aprobat sancționarea Ungariei

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 12 septembrie 2018

Parlamentul European (PE) a aprobat, miercuri, declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene (UE), Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE.

Cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri, parlamentarii europeni au adoptat raportul elaborat de eurodeputata ecologistă Judith Sargentini, aceasta fiind prima dată când PE cere activarea așa-numitei proceduri a articolului 7 (al Tratatului de la Lisabona) împotriva unui stat membru al UE.

Ungaria a fost criticată în mai multe rânduri de Uniunea Europeană, din cauza legilor privind libertatea de exprimare, din cauza organizării sistemului judiciar, a celui electoral și în contextul abordării față de imigrație. Guvernul de dreapta de la Budapesta este acuzat că încalcă normele fundamentale ale UE.

Viktor Orban: ”Ungaria nu va ceda în fața șantajului”

În dezbaterea consacrată situației din Ungaria, desfășurată marți în plenul PE, premierul ungar Viktor Orban (foto sus) a subliniat că raportul Sargentini ”insultă Ungaria și insultă onoarea națiunii ungare”.

”Ungaria nu va ceda în fața șantajului”, a insistat premierul ungar, ci ”își va apăra granițele și valorile europene ale democrației”. ”Chiar și de dumneavoastră, dacă va fi necesar”, a menționat Viktor Orban în fața PE.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto susține că decizia PE reprezintă o ”răzbunare meschină” a politicienilor pro-imigraţie la adresa Budapestei și afirmă că Ungaria va căuta mijloace legale pentru a contesta rezultatul votului.

Foto: © Parlamentul European