Parcul Arheologic A S A I R, între istorie şi experiment jpeg

Parcul Arheologic A.S.A.I.R, între istorie şi experiment

📁 Antichitate
Autor: Ganciu Ilie Iulian
🗓️ 7 iunie 2013

Programul Parcul Arheologic A.S.A.I.R s-a născut din pasiunea pentru studiul trecutului a studenţilor Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti grupaţi în jurul Asociaţiei Studenţilor în Arheologie şi Istorie din România.

 Amplasat în localitatea Bragadiru, jud. Ilfov, Parcul Arheologic A.S.A.I.R. se doreşte a fi în egală măsură un muzeu în aer liber compus din replici de clădiri după modele descoperite în diverse situri arheologice, precum şi un „laborator” de arheologie experimentală destinat testării ipotezelor vehiculate în literatura de specialitate.

Patru clădiri au fost reconstituite prin proiectul denumit sugestiv „An Ancient Space within the Contemporary Frame of Mind” (2008 – 2010) realizat în parteneriat cu Primăria Oraşului Bragadiru şi Serviciul Public de Cooperare Internă şi Internaţională al judeţului Ilfov. Această primă fază a programului reprezenta o introducere în arhitectura civilă a epocii Fierului (Latene) prin experimentarea unor construcţii simple, locuinţe rudimentare inspirate din situri precum Popeşti, jud. Giurgiu şi Căţelul Nou, Bucureşti.

Punctul central al ansamblului îl constituia la acea dată, Casa cu Prispă, o locuinţă bicamerală cu o structură planimetrică unică în stadiul actual al cercetărilor. După un an de căutări în care clădirile au fost demolate, reconstruite şi reamplasate, programul căpăta un suflu nou cu o redefinire a strategiei de concepţie şi dezvoltare. Cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în 2012 prin proiectul Discover the Past Shape a fost reconstituit Sanctuarul, simbolul Parcului Arheologic A.S.A.I.R., o clădire absidată cu dimensiuni monumentale pentru epoca studiată (18 m L x 12 m l)  şi cu o structură de rezistenţă formată din 26 de coloane din lemn de stejar. Ansamblul este completat de trei cuptoare pentru arderea ceramicii şi o construcţie anexă cu rol de depozitare a materialelor.

Sanctuarul şi Casa cu Prispă vor fi dotate pe parcursul anului cu vetre decorate asemănătoare contextului original de descoperire.

 Toate acestea contribuie la transformarea Parcului Arheologic A.S.A.I.R. într-un muzeu în aer liber capabil să genereze informaţii noi cu privire la epoca menţionată, să creeze locuri de muncă adresate tinerilor absolvenţi ai facultăţilor de profil, dar şi să prezinte o nouă modalitate de expunere a pieselor de patrimoniu cultural-arheologic altfel decât vitrinele din sticlă ale muzeelor tradiţionale.

Mai multe informaţii referitoare la acest proiect şi viitoarele activităţi ale asociaţiei puteţi găsii pe site-ul www.asair.ro