Palatul lui Saddam Hussein va fi transformat în muzeu jpeg

Palatul lui Saddam Hussein va fi transformat în muzeu

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 aprilie 2016

Un palat ce a aparţinut fostului lider irakian Saddam Hussein va fi transformat în muzeu până în luna septembrie a acestui an. Muzeul va conţine piese ce aparţin periodei sumeriene, babiloniene, asiriene şi nu numai. De asemenea, proiectul de bucură de susţinerea şi implicarea British Museum.

Clădirea se află în localitatea Basra, în sudul Irakului şi va fi transformată în primul muzeu care se va deschide după o lungă perioadă de timp, ţara fiind în război continuu. Aceasta a fost folosită în timpul conflictelor armate drept sală de mese pentru armata Marii Britanii, până în 2007 când britanicii şi-au retras trupele.

Cei implicaţi în proiect spun că muzeul va conţine cel puţin 3500 de piese care au aparţinut Muzeului naţional din Baghdad, obiecte din diferite perioade, inclusiv din Sumer, Babilon sau Assiria. Costurile înfiinţării muzeului se ridică la 3, 5 milioane de dolari, şi au fost suportate în mare parte de către fundaţia de caritate britanică, Friends of Basrah Museum. Fundaţia a obţinut peste jumătate de milion de dolari din donaţii, bani obţinuţi în special de la companii petroliere. De asemenea, o parte din bani va fi suportată şi de către oficialităţile din Basra. British Museum şi-a oferit gratis ajutorul pe partea curatorială a expoziţiilor, precizează National Geographic.

kdfhkdfd jpg jpeg

Palatul din Basra, unul dintre cele mai mari oraşe din Irak, este cunoscut ca fiind casa unde a locuit Sinbad Marinarul. Qahtan al-Abeed a declarat că el doreşte ca muzeul să fie  mai mult de un simplu spaţiu de expunere al obiectelor. Acesta doreşte crearea unui loc modern, tururile să includă tot soiul de activităţi culturale, dar şi cursuri de formare şi conferinţe.

Prezenţa fostului proprietar încă mai bântuie clădirea, mai ales prin faptul că deasupra intrării principale, stă scris numele lui cu litere arabe, alături de titulatura “Prinţul arabilor”. Abeed declară că doreşte nu numai transformarea palatului, ci îmbunătăţirea întregului oraş, Basra fiind atestat din anul 636 î.Hr. şi fiind pe vremuri unul dintre cele mai importante porturile ale Oceanului Indian. El mai spune că a realizat un proiect care se întinde pe 15-20 de ani, şi are drept model frumosul oraş Granada, din Spania.

Sursa:The Telegraph