Pablo Picasso stabileşte un nou record mondial cu „Femeile din Alger” jpeg

Pablo Picasso stabileşte un nou record mondial cu „Femeile din Alger”

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Monica Andronescu
🗓️ 19 mai 2015

Lucrarea „Femeile din Alger (Version 0)”, un tablou în ulei semnat de Pablo Picasso, a devenit cel mai scump tablou al pictorului francez vândut vreodată la licitaţie, fiind tranzacţionat la preţul de 179, 4 milioane de dolari, luni, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's, la New York.

„Femeile din Alger” este un tablou care a fost pictat într-o singură zi, pe 14 februarie 1955, pânza fiind evaluată la 140 de milioane de dolari la licitaţia care s-a desfăşurat pe 11 mai la New York. Pictura lui Picasso a fost vândută cel mai recent la licitaţie în anul 1997, când a fost tranzacţionată contra sumei de 31, 9 milioane de dolari. De această dată, preţul de pornire a fost fixat la 100 milioane de dolari. Pictura a stabilit astfel un nou record, devenind cea mai scumpă operă a lui Picasso tranzacţionată vreodată, într-un top în care conduce încă tabloul „Nafea Faa Ipoipo” de Paul Gaugain, care s-a vândut la începutulo acestui an cu 300 de milioane de dolari. În top 10 al celor mai scumpe tablouri din lume, numele lui Picasso se regăsea de două ori, pe poziţia a cincea, cu „Visul”, vândut în licitaţie cu 158, 5 milioane de dolari, o pictură în ulei în care este reprezentată iubita lui de 22 de ani. Şi de asemenea, pe locul zece, cu lucrarea „Băiat cu pipă”, vândută contra sumei de 131, 1 milioane de dolari, pictura fiind realizată când Picasso avea 24 de ani.

Prin noul record de vânzare, tabloul „Femeile din Alger” trece pe locul al treilea, într-un top condus de „Nafea Faa Ipoipo” de Paul Gaugain (300 de milioane de dolari) şi „Jucătorii de cărţi”, de Paul Cezanne (274 de milioane de dolari).

Citeste mai mult:adev.ro/no8l8i