Oseţia de Sud va organiza un referendum pentru alipirea la Rusia jpeg

Oseţia de Sud va organiza un referendum pentru alipirea la Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 31 martie 2022

Preşedintele Parlamentului Oseţiei de Sud, Alan Tadtaev, a declarat că, în viitorul apropiat, va avea loc în Republica Oseţia de Sud (parte a Georgiei ocupate de Rusia în urma războiului din 2008), un referendum privind aderarea la Federaţia Rusă.

„Poporul Republicii Oseţia de Sud îşi va exprima opinia cu privire la aderarea la Rusia la un referendum care va avea loc în viitorul apropiat. Avem toate motivele să aderăm la Federaţia Rusă, nu există obstacole legale în acest sens. Principalul lucru astăzi este să organizăm un referendum şi să aderăm la Federaţia Rusă”, a spus Tadtaev, conform adevarul.ro.  

De asemenea, preşedintele Oseşiei de Sud, Anatoli Bibilov, a declarat pentru TASS că toate demersurile legale pentru aderarea republicii la Federaţia Rusă vor fi luate cât mai curând posibil.  

„Întreaga procedură necesară este specificată în constituţia Republicii Oseţia de Sud, trebuie să auzim părerea oamenilor şi cum să o facem - totul este precizat în legea principală a ţării noastre. Vom face toate aceste demersuri legale cât mai curând posibil”, a spus Bibilov.  

La 26 august 2008, după încercarea Georgiei de a prelua controlul asupra Oseţiei de Sud (teritoriu georgian separatist, susţinut de Rusia), în timpul războiului ruso-georgian (1-16 august 2008), Rusia a recunoscut suveranitatea Oseţiei de Sud şi Abhaziei. Liderii Rusiei au afirmat în repetate rânduri că recunoaşterea independenţei celor două foste autonomii georgiene reflectă realităţile existente şi nu este supusă revizuirii. Cu toate acestea, Tbilisi refuză să recunoască independenţa republicilor.

Foto sus: Provinciile Oseţia de Sud (purpuriu) și Abhazia (verde) din Georgia (sursa: Wikimedia Commons)