Oraș antic descoperit sub ruine din vremuri biblice jpeg

Oraș antic descoperit sub ruine din vremuri biblice

📁 Antichitate
Autor: Marius Ionescu
🗓️ 16 decembrie 2013

Arheologii au descoperit un oraș antic canaanit, până acum necunoscut, din secolul XIV a. Chr, îngropat sub ruinele unui alt oraș din Israel.

Printre descoperiri numără o amuletă de la faraonul egiptean Amenhotep III și numeroase obiecte ceramice din Epoc târzie a Bronzului. Acestea au fost descoperite pe situl arheologic al vechiului oraș antic Gezer.

Gezer a fost, în timpuri străvechi, un mare centru comercial la intersecția dintre rutele comerciale ale Asiei și Africi. Orașul a fost condus pentru multe secole de canaaniți, egipteni, asirieni, iar mărturii biblice spun că un faraon egiptean i-ar fi dat oraș regelui Solomon ca dar de nuntă după ce acesta s-a căsătorit cu fiica sa.

La sit se fac săpături încă de acum un secol, dar cele mai multe excavări aduc rezultate datând din secolele X sau VIII a. Chr. În Gezer se găsesc și unele dintre cele mai mari galerii subterane unde, cel mai probabil, se țineau rezervele da apă în timpul asediilor.

În vară, mai mulți arheologi au descoperit o amuletă, în formă de scarabeu, de la faraonul Amenhotep III, bunicul lui Tutankhamon, deci cu mai multe secole înainte de regele Solomon. În această perioadă, orașul se poate să fi fost sub influență egipteană, trecând mai târziu sub dominația evreilor.

            Sursa:www.livescience.com