Opoziția democrată din Venezuela a primit premiul Saharov pentru liberate de gândire jpeg

Opoziția democrată din Venezuela a primit premiul Saharov pentru liberate de gândire

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Iulian Sîmbeteanu
🗓️ 13 decembrie 2017

Opoziția democrată din Venezuela a primit premiul Saharov pentru liberate de gândire, decernat de Parlamentul European (PE), în cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, la Strasbourg.

Opoziția democrată din Venezuela include Adunarea Națională (președinte Julio Borges) și toți prizonierii politici enumerați de Foro Penal Venezolano, un ONG venezuelan care oferă asistență judiciară gratuită pentru cei cu resurse financiare limitate și care se presupune că au fost reținuți arbitrar, torturați, agresați sau uciși n timpul protestelor. Acești prizonieri politici sunt reprezentați de Leopoldo Lopez, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea Gonzalez. Toți aceștia au primit premiul Saharov de la președintele PE Antonio Tajani, direct sau prin reprezentanți, în cadrul ceremoniei de miercuri.  

”Acest premiu este pentru toți venezuelenii din toată lumea”, a spus Antonio Tajani, în timpul ceremoniei de decernare a premiului. Președintele PE a atras atenția că situația drepturilor omului în Venezuela se deteriorează și a făcut apel la organizarea unor alegeri libere ”cu participarea tuturor pentru ca venezuelenii să-și poată decide viitorul.

”Weekendul trecut, președintele Maduro a decis în mod arbitrar și anti-democratic să interzică participarea la alegeri a principalelor partide de opoziție. Situația nu poate continua în acest fel”, a spus Tajani, subliniind că Venezuela trebuie ”să se întoarcă la democrație, la demnitate și la libertate.

”[Premiul Saharov] este o recompensă și pentru mamele care renunță la mâncare pentru a-și hrăni copiii, pentru copiii care caută prin gunoaie pentru a-și potoli foamea, pentru bătrânii care se sting pentru că nu au acces la medicamente.... pentru cei care luptă pentru drepturile omului în Venezuela, pentru jurnaliștii venezueleni care își riscă viața pentru a arăta faptele pe care alții vor să le ascundă”, a spus Julio Borges, președintele Adunării Naționale, în discursul de acceptare a premiului.

Pe lângă Julio Borges, la ceremonie au participat Antonio Ledezma, primarul din Caracas, precum și rude sau reprezentanți ai prizonierilor politici: Antonieta și Leopoldo López (părinții lui Leopoldo López), Patricia Gutiérrez (soția lui Daniel Ceballos), Yamile Saleh (mama lui Lorent Saleh), José Ignacio Guédez (avocatul lui Alfredo Ramos) și Alejandra González (sora lui Andrea González).

Pe lista scurtă pentru premiul Saharov 2017 au fost și , Aura Lolita Chavez Ixcaquic, apărătoare a drepturilor omului din Guatemala, și Dawit Isaak. Lolita Chavez a fost prezentă la ceremonia de miercuri, iar Dawit Isaak, aflat în închisoare în Eritreea, a fost reprezentat de fiica sa, Betlehem Isaak.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit în onoarea fizicianului și dizidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European. El a fost creat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut premiul a fost primit de Nadia Murad și Lamya Haji Bashar, două femei Yazidi care au supraviețuit sclaviei sexuale a Statului Islamic. Ele au devenit purtătoarele de cuvânt ale femeilor care au suferit violențe sexuale din partea acestui grup terorist.