ONU denunţă tortura şi relele tratamente aplicate deţinuţilor din zonele afectate de război în Ucraina jpeg

ONU denunţă tortura şi relele tratamente aplicate deţinuţilor din zonele afectate de război în Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 iulie 2021

Actele de tortură şi relele tratamente continuă să fie aplicate zilnic deţinuţilor din zonele din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor proruşi, semnalează ONU, care cere un „acces fără oprelişti” în locurile de detenţie, relatează adevarul.ro.

Potrivit ONU, aproximativ 4.000 de deţinuţi au fost torturaţi sau au fost supuşi unor rele tratamente în Ucraina începând din 2014, când a izbucnit conflictul armat între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi sprijiniţi de Moscova. Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului este extrem de îngrijorat de „tortura şi relele tratamente documentate în centrul «Izoliaţia» din Doneţk, dar şi în alte centre de detenţie din teritoriul aflat sub controlul” separatiştilor, a declarat Nada Al-Nashif, adjuncta şefului acestui organism. Aceste încălcări continuă „zilnic şi sunt comise în mod sistematic”, a subliniat ea, cerând încetarea lor şi „un acces (...) fără oprelişti pentru Înaltul Comisariat şi alţi observatori internaţionali independenţi”.

Nada Al-Nashif arată cu degetul şi statul ucrainean, acuzându-l de încarcerări fără mandat în cazul separatiştilor sau în locuri de detenţie neoficiale. În urma unui armistiţiu în general respectat în a doua jumătate a lui 2020, tensiunile s-au amplificat anul acesta, mai ales după ce Rusia a desfăşurat pentru câteva săptămâni peste 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina. În timp ce Moscova susţine că şi-a retras militarii, Kievul şi Occidentul spun că o bună parte din trupe a fost menţinută. Peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul armat din Ucraina, potrivit ONU. Acest război a izbucnit în aprilie 2014, la nici o lună de la anexarea Crimeei de către Rusia.