Olanda, parțial vinovată pentru moartea a 300 de musulmani în timpul genocidului de la Srebrenica  jpeg

Olanda, parțial vinovată pentru moartea a 300 de musulmani în timpul genocidului de la Srebrenica

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 iunie 2017

Curtea de Apel din Haga a confirmat verdictul conform căruia Olanda este parțial vinovată pentru moartea a 300 de musulmani uciși de forțele sârbo-bosniace în timpul genocidului de la Srebrenica din 1995.

Hotărârea tribunalului confirmă o decizie din 2014 potrivit căreia trupele de menținere a păcii olandeze ar fi putut ști că bărbații care căutau refugiu la baza olandeză din satul Potocari vor fi uciși de trupele sârbo-bosniace dacă sunt forțați să plece — ceea ce s-a și întâmplat, relatează Agerpres

Cei 300 de musulmani care căutau adăpost s-au numărat printre cele circa 8.000 de persoane ucise în masacrul de la Srebrenica, pe care Curtea Internațională de Justiție l-a calificat în 2007 drept genocid.

În aprilie 1993, Națiunile Unite au declarat enclava Srebrenica din nord-estul Bosniei ”zonă protejată”, aflată sub protecția ONU. În iulie 1995, Forța de Protecție a Națiunilor Unite (UNPROFOR), reprezentată pe teren de un contingent de 400 de ”căști albastre” olandeze nu au împiedicat capturarea orașului de către armata Republicii Srpska și nici masacrul ce a urmat.

Masacrul de la Srebrenica a fost cea mai mare crimă în masă din Europa după al Doilea Război Mondial. Majoritatea celor uciși erau băieți adolescenți și bărbați adulți, dar printre victime s-au numărat și băieți sub 15 ani, bărbați peste 65 de ani și chiar câțiva nou-născuți. Lista preliminară a Persoanelor Dispăute sau Ucise la Srebrenica alcătuită de Comisia Federală Bosniacă pentru Persoane Dispărute conține 8,373 de nume, dintre care 500 sub 18 ani, și include câteva zeci de femei și fete.

Foto: Cimitirul de la Memorialul Victimelor Genocidului din Srebrenica-Potočari