Octav Bjoza a fost demis din funcția de subsecretar de stat pe problemele deținuților politic şi revoluționarilor jpeg

Octav Bjoza a fost demis din funcția de subsecretar de stat pe problemele deținuților politic şi revoluționarilor

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 martie 2021

Preşedintele Asociației Foștilor Deținuți Politici şi Victime ale Dictaturii din România, Octav Bjoza, a fost demis din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 - 1989. Decizia premierului Florin Cîţu a provocat reacții, pro și contra. 

Premierul Florin Cîţu a argumentat că atitudinea lui Bjoza este extrem de periculoasă „pentru valorile democratice câştigate în ultimii zece ani”. 

„O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar, în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice", a declarat prim-ministrul, potrivit unui comunicat al Guvernului.
„Mai mult, încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr. 232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a explicat Florin Cîţu.

Octav Bjoza, după ce a fost demis: Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani 

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), Octav Bjoza, a declarat, marţi, pentru Agerpres, că regretă faptul că premierul Florin Cîţu interpretează comunicatul AFDPR din 12 martie în sensul că organizaţia "ar avea ceva" cu etnia evreiască. 

"Toţi aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigaţi, revoltaţi, scârbiţi de faptul că lângă noi, în temniţele şi lagărele de exterminare, au murit înaintaşii celor care m-au demis. (...) Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (...) Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem", a susţinut Octav Bjoza. 
El a adăugat că AFDPR nu contestă Holocaustul, iar, în opinia sa, singurul aspect ce poate fi discutat ţine de "dimensiunile sale". "Nu văd ce deranjează în treaba aceasta. Sub nicio formă nu voi accepta ca în ţara asta să fie conflicte interetnice. (...) Holocaustul nu trebuie acceptat, indiferent că au murit 10 persoane, 100 sau mii. El a existat fără dubii", a spus Octav Bjoza.

Alexandru Muraru: Decizia primului-ministru este legitimă și corectă 

Deputatul PNL, Alexandru Muraru, a susținut, marți, într-o postare pe Facebook, că decizia primului-ministru, Florin Cîțu, din 15 martie, privind eliberarea lui Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă și corectă

„Decizia primului-ministru, Florin Cîțu, din 15 martie, privind eliberarea domnului Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, este legitimă și corectă.
Derapajele și declarațiile inacceptabile cu privire la relativizarea Holocaustului ale domnului Octav Bjoza sunt incompatibile cu poziția de demnitar al Executivului.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, condamn cu fermitate astfel de poziții publice, precum ale domnului Bjoza, acțiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României și care nu pot fi tolerate.
Exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului.
Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii.
Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale
Declarațiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele inițiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului și pentru urmașii acestora.
În condițiile în care în ultimele luni, acțiuni și publice de elogiere a unor persoane condamnate pentru crime de război au fost rostite de la tribuna Parlamentului, în condițiile în care un partid neo-fascist propagă simboluri naziste care ultragiază memoria victimelor Holocaustului, fermitatea unor măsuri de sancționare a acestor derapaje este o urgență.
Din păcate, astfel acțiuni și declarații ne arată, încă o dată, că trebuie să intensificăm eforturile de promovare ale politicilor memoriei la nivel guvernamental, central și local, dar și a celor de combatere a xenofobiei, antisemitismului, a rasismului și ale altor forme de intoleranță, de violență simbolică sau politică.
Precizez că nu voi accepta astfel de manifestări și voi face toate demersurile care stau în puterea mandatului meu pentru sancționarea acestor derapaje”, susține Alexandru Muraru.

Florin Roman: Octavian Bjoza este unul dintre ultimii eroi în viaţă ai neamului românesc 

Deputatul PNL, Florin Roman, a criticat marți, într-o postare pe Facebook, demiterea de către premierul Florin Cîțu a fostului deținut politic Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat.

„Octavian Bjoza nu este doar numele președintelui foștilor deținuți politici, ci unul dintre ultimii eroi în viață ai neamului românesc.
Un adevărat “Memorial al durerii” în carne și oase.
Un om căruia regimul comunist nu i-a îndoit nici coloana vertebrală, nici convingerile!
Schimbarea domniei sale este o eroare. Văd că mulți arată cu degetul spre Florin Cîţu.
Cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei. Ei iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului.
Știu din câteva discuții cu domnul Bjoza că nu era tocmai confortabil cu acest post, mai ales după ce partea de revoluționari a rămas fără șef. Dar nu-și putea abandona puținii colegi, care mai trăiesc, de suferința din temnițele comuniste!
Parcă suntem blestemați să nu ne prețuim adevăratele valori morale, decât după ce nu le mai avem.
În cazul domnului Bjoza mai e încă timp pentru cei care au negociat “sinecura” unui erou să revină asupra deciziei.
Iertare, domnule Bjoza!”, a scris Florin Roman.