Ocaua şi metrul de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, păstrate cu sfinţenie la Iaşi jpeg

Ocaua şi metrul de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, păstrate cu sfinţenie la Iaşi

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 ianuarie 2012

La Muzeul Unirii din Iaşi pot fi admirate ocale din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, iar la Serviciul Judeţean de Metrologie Legală se găseşte un metru etalon din timpul Principatelor Unite, dar şi Legea sistemului metric promulgată de domnitorul Moldovei şi Ţării Româneşti în Monitorul Oficial.

Vestita ocauă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza este piesă de muzeu în centrul Iaşiului. Toţi curioşii care intră în Muzeul Unirii pot admira „unitatea de măsură". Istoria spune că domnitorul făcea turul pieţelor şi pe negustorii pe care-i prindea cu înşelătorii îi pedepsea.

„Mergea prin pieţe şi cei care încercau să fure la cântărire erau luaţi la rost de domnitorul Cuza. De aici a rămas şi expresia prins cu «ocaua mică»", explică Aurica Ichim, directorul Muzeului Unirii din Iaşi.

Conform cărţilor de specialitate, ocaua este o unitate de măsură pentru lichide şi greutăţi, de origine arabă, folosită de poporul român din cele mai vechi timpuri. Ocaua a fost introdusă pe teritoriul Europei prin filieră bizantină. Turcii o foloseau în comerţul din Principate.

Foto:Legea metrologiei publicată în Monitorul Oficial de domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Legea metrologiei publicata in Monitorul Oficial de domnitorul Alexandru Ioan Cuza jpg jpeg