Autor 8715 vizualizări


În dimineața de 27 iunie, Regele Carol al II-lea asista, la Palatul Regal, la examenul de bacalaureat al fiului său Mihai, Mihăiță, așa cum îl alinta ori de câte ori îl pomenește în jurnalul său. Regele este satisfăcut de rezultat și, după orele dedicate examenului, participă și la dejunul cu profesorii, felicitându-i pentru strădaniile depuse. Apoi, în aceeași sală în care avusese loc examinarea, avea sa înceapă Consiliul de Coroană convocat de Rege pentru a da un răspuns ultimatumului sovietic prin care Stalin cerea cedarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Molotov îi prezentase textul ultimatumului ministrului plenipotențiar român la Moscova, Gheorghe Davidescu, în seara de 26 iunie, precizându-i ferm că așteaptă răspunsul în 24 de ore. Stalin punea astfel în aplicare înțelegerea cu Hitler cuprinsă în Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939 la Moscova. În cursul noptii, nota ultimativă a ajuns la București și Regele a fost informat imediat.

Regele nu convoacă pe loc Guvernul și Armata în ședinta de criză! Avea de dat un raspuns crucial pentru destinul țării, pentru viața a milioane de români. Nu, el se întâlnește cu un organism consultativ, Consiliul de Coroana, dupa prânz. De fapt, starea de spirit era deja conturată, cedarea în fața amenințării sovietice. Nicio rezistență, niciun foc de armă. Consiliul e o scenetă prost jucată. Pentru că prima întâlnire este neconcludentă, se mai organizează înca una, pe seară, când adepții rezistenței rămân și mai puțini. Regele a obținut paravanul pe care și l-a dorit. Suveranul care vorbea la fiecare paradă numai despre apărarea fiecărei brazde de pământ poate da liniștit vina pe lașitatea consilierilor sai. Votul din a doua ședință, 19 pentru acceptarea ultimatumului, 6 împotriva și unul „expectativ”, îl face ăa spună că e greșeală, dar atât. România comunică la Moscova că se supune condițiilor sovietice.

Așa s-a petrecut ziua în care România de la 1 Decembrie 1918 înceta să existe. Pe străzi, oamenii au îngenuncheat și s-au rugat, pentru că era singurul lucru pe care puteau să-l mai facă. La Palat, după Consiliul de Coroană, s-au împărțit noile posturi ministeriale. Regele încheie noaptea consolându-se în brațele Duduii, care se arată și ea îndurerată de cele petrecute.

Acesta este editorialul care însoțește dosarul numărului de iunie al revistei Historia „«Ne batem, blestem pe noi dacă nu ne batem». Nu ne-am bătut” dedicat împlinirii a 80 de ani de la cedarea Basarabiei, din 27 iunie 1940. În acest dosar mai puteți citi:

• Telegrama lui Davidescu asupra note ultimative din iunie 1940. Molotov: „Toate termenele au expirat. Istoria va judeca”
• Cele două Consilii de Coroană din 27 iunie 1940. Cum s-a votat? Cine au fost cei care au votat?
• Carol al II-lea: „E o zi a ruşinei naţionale. Restul nopţii, cu Duduia, am plâns amarnic”
• Nicolae Iorga, principalul oponent al cedării Basarabiei: „Se impune resistența ca o datorie de onoare”
• PRIMIM ULTIMATUMUL Constantin Argetoianu: „Să protestăm contra abuzului de forţă, dar să primim condiţiile Sovietelor”
• INTERVIU. Radion Chiaburu, coleg cu Regele Mihai: „Mă duc seara la preot și ascultăm la radio că s-a cedat Basarabia”
• MEMORII. Istorie trăită, istorie povestită „Eu ţin minte cum s-a dat Basarabia!”
• Raptul teritorial din 28 iunie 1940 Propaganda sovietică şi adevărul istoric
• Documente din arhiva diplomatică MAE, fotografii istorice

Numărul 221 al revistei Historia este disponibil în format digital pe platforma paydemic.com 

 Cumpără Acum Cumpără Acum