O vastă structură preistorică, descoperită în apropierea monumentului de la Stonehenge | VIDEO jpeg

O vastă structură preistorică, descoperită în apropierea monumentului de la Stonehenge | VIDEO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 30 iunie 2020

O echipă de arheologi din Marea Britanie a descoperit un vast cerc de stâlpi îngropați adânc în pământ, ce înconjoară o așezare preistorică situată în apropiere de monumentul de la Stonehenge.

Structura descoperită acum dintr-un cerc de stâlpi cu un diametru de doi kilometri, ce înconjoară așezarea Durrington Walls, la aproximativ trei kilometri nord-est de Stonehenge, pe platoul Salisbury Plain. Această structură datează din aceeași perioadă cu monumentul megalitic de la Stonehenge, cu o vechime de circa 4.500 de ani. 

„Aceasta este o descoperire fără precedent, de o importanță majoră în Regatul Unit. Importanți cercetători ai Stonehenge și ai peisajului său au fost uluiți de amploarea structurii și de faptul că este atât de aproape de Stonehenge și nu a fost descoperită până în prezent”, a declarat Vincent Gaffney, unul dintre arheologii aflați la conducerea proiectului.

Reprezentarea grafică a cercului de stâlpi, realizată de echipa condusă de arheologul Vincent Gaffney

Durrington Ring jpg jpeg

Cercul este format din stâlpi, de aproximativ zece metri în diametru și cinci metri adâncime fiecare. Gaffney consideră că această descoperire demonstrează dorința comunităților din neolitic de a-și lăsa amprenta cu privire la sistemele lor de credințe, în moduri și la o scară pe care cercetătorii nu au anticipat-o vreodată.

Descoperirea a fost realizată fără a fi necesare excavări, cu ajutorul tehnologiei de teledetecție și eșantionare. Circa 40% din acest cerc nu mai este disponibil pentru a putea fi studiat din cauza dezvoltării moderne, relatează publicația britanică The Guardian.

„Stonehenge are o legătură evidentă cu anotimpurile și trecerea timpului, prin solstițiul de vară. În cazul Durrington Shafts nu este vorba însă despre trecerea timpului, ci despre delimitarea printr-un cerc de stâlpi, cu semnificație cosmologică”, a explicat Gaffney.