O statuie egipteană care datează de 4 000 de ani s a vândut la licitaţie cu aproape 20 mil  de euro jpeg

O statuie egipteană care datează de 4.000 de ani s-a vândut la licitaţie cu aproape 20 mil. de euro

📁 Antichitate
Autor: Corina Zorzor
🗓️ 11 iulie 2014

La una dintre licitaţiile Casei Christie's din Londra, o statuie de 4.000 de ani, a cărei valoare era estimată la 6 milioane de lire sterline (peste 7.5 milioane de euro), a fost adjudecată pentru suma de 15.76 milioane de lire sterline, adică 19.85 milioane de euro, anunţă BBC.

Statuia egipteană Sekhemka, realizată din calcar, măsoară 76 de centimentri înălţime şi a fost donată Muzeului Northampton din Anglia în 1880.

Consiliul local al oraşului a decis ca statuia din calcar să fie scoasă la licitaţie, iar suma de bani obţinută să fie folosită pentru extinderea Muzeului şi Galeriei de Artă din Northampton, o îmbunătăţire al cărei cost ajunge la 14 milioane de lire sterline, potrivit BBC. Cu toate acestea, reprezentanţii Consiliul Artelor i-a avertizat pe cei de la Consiliul Local că muzeul din Northampton şi-ar putea pierde acreditarea dacă statuia va fi vândută. Pierderea acreditării va face ca muzeul să fie neeligibil pentru diverse alte subvenţii şi donaţii.

Înainte ca licitaţia să aibă loc, Ahsraf Elkholy, ambasadorul Egiptului în Marea Britanie, a condamnat această vânzare, spunând că este „un abuz faţă de arheologia egipteană şi de proprietatea culturală“. El a declarat: „Obiecţia noastră porneşte de la un principiu de bază: cum poate un muzeu să vândă o piesă din colecţia sa când aceasta ar trebui să fie expusă publicului?“.

„Un muzeu nu ar trebui să fie un magazin“

Cea mai mare îngrijorare a ambasadorului este „ca această piesă de muzeu să nu ajungă într-o colecţie privată. Un muzeu nu ar trebui să fie un magazin. Sekhemka aparţine Egiptului, iar în cazul în care Consiliul Local al oraşului Northampton nu o doreşte, ar trebui s-o returneze ţării de provenienţă“, a mai spus ambasadorul egiptean. „Faptul că se va obţine profit de pe urma acestei statui este neetic, este inacceptabil. Consiliul local ar fi trebuit să se consulte cu Guvernul egiptean“, a conchis Ahsraf Elkholy. 

Statuia îl înfăţişează pe Sekhemka - unul dintre capetele încoronate, dar şi judecător şi administrator - citind un maniscris.

Declaraţiile ambasadorului Egiptului au fost susţinute de către protestatari, care s-au adunat în faţa Casei de licitaţii Christie's înainte de vânzare, spunând că doresc ca statuia să fie returnată Ministerului de Antichităţi al Egiptului.

Cea mai neagră zi de cultură din istoria oraşului

Protestatarii au format chiar şi un grup, „Save Sekhemka“, din care face parte Sue Edwards. Ea a declarat pentru BBC:„Este cea mai neagră zi culturală din istoria oraşului. Autorităţile locale au făcut o greşeală enormă, dar noi vom continua să luptăm pentru a salva statuia Sekhemka“. Reprezentanţii muzeului Northampton spun că i-au informat pe membrii Consiliului Artelor cu privire la acţiunile şi planurile sale. Ei nu văd niciun motiv pentru care le-ar putea fi retrasă acreditarea. În plus, „statuia nu a fost expusă vreme de patru ani şi nimeni nu a întrebat de ea în această perioadă“. De altfel, „lucrarea face parte din fondul artistic al muzeului de peste 100 de ani, însă nu a fost niciodată piesa centrală a colecţiei“, au mai declarat aceştia.

Licitaţia statuii Sekhemka a pornit de la 3 milioane de lire sterline, iar în numai cinci minute a ajuns la suma de 14 milioane de lire sterline. Preţul total şi final de vânzare a lucrării a fost de 15.76 milioane de lire sterline. Încă nu se cunosc detalii despre actualul proprietar al statuii.

Sursa:www.adevarul.ro