O porțiune din zidul de incintă al Cetății Medievale Sighișoara s a prăbușit / FOTO  jpeg

O porțiune din zidul de incintă al Cetății Medievale Sighișoara s-a prăbușit / FOTO

📁 Patrimoniu în pericol
🗓️ 7 februarie 2018

Zidul de incintă al Cetății Medievale Sighișoara s-a prăbușit pe o porțiune de 4,6 metri în zona Tronsonului 11,  în data de 4 februarie, la ora 23.25, informează un comunicat de presă al primăriei din localitate.

Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, a dispus ca măsură de urgență izolarea zonei, restricționarea traficului rutier și convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Potrivit Primăriei Sighișoara, din data de 5 februarie s-au luat măsuri pentru restricționarea traficului auto pe str. Zidul Cetății, pe un sens de circulație, închiderea accesului pietonal pe Aleea Cetății (Turnul Cizmarilor - Turnul Croitorilor), executarea unor lucrări de sprijinire a zidului și notificarea Ministerului Culturii, Inspecției de Stat în Construcții, Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș și a Instituției Prefectului-Județul Mureș.

”În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighișoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porțiunea căzută să fie refăcută în regim de urgență. Menționăm faptul că, din documentația istorică existentă - planuri ale cetății din anul 1.750 - rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858”, se arată în comunicatul de presă al primăriei Sighișoara. 

Zid Sighisoara 2 jpg jpeg

Municipalitatea menționează că, din documentația istorică existentă – planuri ale cetății din anul 1750 – rezultă că, în zona prăbușirii zidului de incintă, în vechime, au avut loc alunecări de teren, iar lucrările edilitare de refacere au fost efectuate în anul 1858.

Zid Sighisoara 3 jpg jpeg

Foto: Primăria Sighișoara