O pictură realizată de Adolf Hitler scoasă la licitaţie jpeg

O pictură realizată de Adolf Hitler scoasă la licitaţie

O pictură în acuarelă al cărei autor este liderul Germaniei naziste Adolf Hitler este scoasă la licitaţie în Nuremberg la sfârşitul lunii noiembrie, informează „The Telegraph”.

La prima vedere, nu este nimic special cu această pictură. Dar la o privire mai atentă, se observă că este mai mult decât o altă pictură – decentă, dar nu spectaculoasă – a „Primăriei Vechi” din Munich, căci artistul creator este însuşi Adolf Hitler.

Sigur că un Hitler autentic atârnând pe pereţii casei nu este pe gustul oricui, dar casa de licitaţii Weidler din Nuremberg spune că aşteaptă să primească „o sumă cu patru sau cinci cifre” pe 22 noiembrie, atunci când va avea loc licitaţia.

Este binecunoscut faptul că tânărul Hitler a fost un artist minor. Dar ceea ce nu este la fel de ştiut de publicul larg este că picturile sale încă sunt scoase la vânzare din când în când şi reuşesc să strângă sume mari de bani.

Casa de licitaţii Weidler a devenit specialistă în opera lui Hitler, aceasta fiind cea de-a cincea pictură scoasă la vânzare. „Sunt cumpărate de către colecţionari din ţară sau din străinătate”, a explicat Herbert Weidler pentru ziarul „Nurnberger Zeitung”.

Cea mai recentă achiziţie a avut loc în ianuarie 2012, pentru 32.000 de euro, şi a fost realizată de un colecţionar din Slovacia. Care a fost motivul cumpărătorului este necunoscut, căci acesta a ales să rămână anonim.

Însă este evident că una dintre principalele motive este artistul. Se crede că „Primăria Veche” se va vinde foarte bine, având în vedere că vine şi cu un certificat de autenticitate de la Albert Bormann, şeful cabinetului lui Hitler. Este vândută de două surori din landul Hessa, care au ales să rămână anonime.

Hitler şi-a vândut picturile pe vremea când era un artist aspirant şi sărac, iar „Primăria Veche” este însoţită şi de o chitanţă originală care arată că a fost cumpărată în 1916, într-un lot de opt picturi.

O vreme, pictura a fost ţinută în landul Turingia, în Germania comunistă, apoi a fost furată şi adusă în RFG. Iar de atunci a fost ţinută într-un sertar.

Este legată comercializarea operelor de artă ale lui Hitler în Germania, atâta timp cât nu conţin elemente şi simboluri interzise, precum svastica.

Casa de licitaţii a declarat că 10% din suma obţinută vor fi donaţi unei case de ajutor pentru copiii cu dizabilităţi.