O noua tentativă de furt la fostul lagăr nazist de la Auschwitz jpeg

O noua tentativă de furt la fostul lagăr nazist de la Auschwitz

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 29 iunie 2010

Doi canadieni cu vârste de aproximativ 20 de ani au încercat să fure crampoane ale căii ferate de la complexul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, a anunţat luni un purtător de cuvânt al muzeului.

"Paznicii au reţinut sâmbătă, înaintea prânzului, doi canadieni de circa 20 de ani având asupra lor două crampoane de la şinele de cale ferată" ale complexului Auschwitz II-Birkenau, a afirmat Bartosz Bartyzel, din cadrul biroului de presă al muzeului. Această cale ferată a fost folosită de nazişti pentru a transporta sute de mii de evrei spre camerele de gazare din Birkenau.

"Cei doi bărbaţi au fost ulterior predaţi poliţiei", a adăugat el.

"Pentru noi, este vorba despre profanarea unui loc memorial. Aceste obiecte au o valoare inestimabilă", a subliniat Bartyzel.

"Cei doi bărbaţi au fost interogaţi de poliţie în prezenţa unui traducător de limbă franceză, apoi au fost eliberaţi. Parchetul s-a sesizat în acest caz", a afirmat purtătorul de cuvânt al poliţiei din oraşul Oswiecim (numele polonez pentru Auschwitz), Pawel Kufel.

Un milion de evrei au fost ucişi la Auschwitz-Birkenau, precum şi între 70.000 şi 75.000 de polonezi care nu erau evrei, 21.000 de romi, 15.000 de prizonieri de război sovietici şi între 10.000 şi 15.000 de alţi prizonieri, inclusiv membri ai rezistenţei, potrivit datelor muzeului.