O nouă brăţară dacică, pe cale de a fi recuperată jpeg

O nouă brăţară dacică, pe cale de a fi recuperată

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 27 mai 2010

Autorităţile române speră să recupereze, în acest an, o nouă brăţară dacică din cele 24 sustrase din siturile din Munţii Orăştiei de braconierii arheologici, a anunţat, miercuri, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, informează Mediafax.

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, la finalul unei expoziţii în care sunt prezentate brăţările dacice recuperate, că autorităţile române au indicii despre alte 12 brăţări dacice sustrase din siturile arheologice din Hunedoara, obiectele fiind date în urmărire internaţională.

El a spus că anchetatorii români au informaţii privind locurile unde s-ar afla brăţările, însă nu a dorit să ofere mai multe informaţii, pe motiv că ancheta este în curs de derulare.

Augustin Lazăr a afirmat că autorităţile române speră să recupereze, în acest an, o nouă brăţară dacică, dar şi alte artefacte importante sustrase în aceeaşi perioadă cu brăţările.

"În cursul acestui an, ne aşteptăm să recuperăm o spirală (brăţară dacică - n.r.), precum şi alte artefacte importante sustrase în aceeaşi perioadă", a spus Lazăr.

Întrebat de jurnalişti dacă statul român va putea recupera sumele de bani plătite pentru unele dintre brăţările dacice, Augustin Lazăr a spus că "toate cheltuielile vor fi compensate în urma măsurilor asigurătorii care s-au luat asupra conturilor din Elveţia şi România ale cetăţenilor români şi străini implicaţi în aceste cauze".

"Ancheta nu a fost încheiată, ea continuă. A fost importantă cooperarea judiciară internaţională, deoarece avem de-a face cu nişte reţele internaţionale care îşi încep activitatea pe teritoriul României şi le încheie prin Europa Occidentală sau chiar peste ocean, în SUA", a spus Lazăr.

La Alba Iulia a fost deschisă, miercuri, expoziţia "Mirajul aurului", printre exponate aflându-se şi cele 12 brăţări dacice recuperate de statul român după ce au fost furate de braconierii arheologici şi vândute în ţară sau străinătate.

Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).