O monedă rară, din secolul al II lea, descoperită în Ierusalim jpeg

O monedă rară, din secolul al II-lea, descoperită în Ierusalim

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 22 iunie 2020

Arheologii israelieni au descoperit în Ierusalim o monedă rară din bronz datând din timpul revoltei evreilor din provincia Iudeea împotriva Imperiului Roman, care a avut loc în secolul al II-lea e.n., informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) a anunţat că moneda a fost excavată într-un parc aflat la poalele Muntelui Templului [Haram Ash-Sharif în limba arabă, n.r.]. Situl din Ierusalim este venerat de evrei datorită existenței în perimetrul său a ruinelor templului lor biblic, dar şi de musulmani, care cred că profetul Mohamed a urcat la ceruri din acest loc. 

moneda jpg jpeg

Romanii au construit un templu închinat zeului Jupiter după ce au distrus templul evreiesc, în anul 70 e.n., şi înainte ca musulmanii să construiască Moscheea al-Aqsa şi Domul Stâncii. Revolta evreilor, condusă de liderul Simon Bar Kokhba, a izbucnit la circa şase decenii după distrugerea templului biblic evreiesc şi a durat cinci ani. 

Moneda poartă inscripția „Anul doi al libertății Israelului” şi este decorată cu un ciorchine de struguri. Pe reversul ei se observă o frunză de palmier şi cuvântul „Ierusalim”. Este singura monedă care poartă numele „Ierusalim” din perioada revoltei Bar Kokhba descoperită până acum în vechiul Ierusalim, potrivit lui Donald Tzvi Ariel, care conduce Departamentul Monede din cadrul IAA.  Revolta a fost înăbuşită, iar răsculaţii evrei nu au reuşit să depăşească graniţele vechiului Israel. Tzvi Ariel este de părere că această monedă ar fi fost adusă în oraş de legionarii romani care au participat la suprimarea revoltei şi au păstrat drept suvenire obiecte găsite pe câmpul de luptă.

Acest articol a apărut în numărul 221 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 18 iunie-17 iulie 2020, dar și în format digital pe platforma paydemic.com