O monedă cu care romanii plăteau pentru servicii sexuale a fost găsită în Marea Britanie jpeg

O monedă cu care romanii plăteau pentru servicii sexuale a fost găsită în Marea Britanie

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 5 ianuarie 2012

O monedă romană, datând din primul secol al erei noastre şi despre care se crede că era utilizată de soldaţi pentru a plăti sclavele din bordeluri, a fost descoperită pe unul din malurile Tamisei.

Fabricată din bronz şi având dimensiuni mici, moneda are gravat un model în care sunt prezentaţi o femeie şi un bărbat angajaţi într-un act intim.

Piesa s-a păstrat în stare bună, fiind îngropată în mâl timp de aproape 2000 de ani.

Pe reversul monedei este înscripţionat numărul XIIII. Specialiştii bănuiesc că simbolul indica valoarea pe care o avea moneda. Astfel, pentru acest obiect, doritorul trebuia să plătească 14 monede romane numite assau assis, echivalentul banilor câştigaţi într-o zi de muncă.

Când moneda era predată la bordel, doritorul primea serviciile inscripţionate pe ea.

Moneda, găsită de arheologul amator Regis Cursan, a fost donată Muzeului din Londra, iar experţii spun că, este pentru prima dată când un astfel de obiect este descoperit în Anglia.

Unii istorici consideră că romanii sunt cei care ar fi inventat prostituţia în forma ei actuală, făcând din ea o afacere care a contribuit la dezvoltarea economică a imperiului, de vreme ce persoanele angajate în această profesie erau înregistrate oficial şi plăteau taxe.