O lume pierdută, veche de 56 de milioane de ani, descoperită în Oceanul Atlantic jpeg

O lume pierdută, veche de 56 de milioane de ani, descoperită în Oceanul Atlantic

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Noémi Varga
🗓️ 11 iulie 2011

Are 10.000 de kilometri pătraţi şi datează de aproximativ 56 de milioane de ani-este vorba de o lume veche descoperită de cercetătorii Universităţii Cambridge (UK), care au analizat informaţiile adunate pentru companiile petroliere.

Îngropată sub sedimentele Oceanului Atlantic zace o lume străveche, care în urmă cu 56 de milioane de ani cuprindea vârfuri montane printre care curgeau cel puţin opt râuri.

Geologii Universităţii Cambridge au fost cei care au făcut descoperirea, în timp ce analizau informaţiile adunate pentru companiile petroliere, relatează LiveScience. Zona are o suprafaţă de 10.000 de kilometri pătraţi şi se află la vest de insulele Orkney-Shetland. Descoperirea a fost facută utilizând o tehnică bazată pe sunete produse de un aparat prin eliberarea aerului aflat sub presiune, printr-un cilindru de metal.

Cercetatorii au aflat că, în trecut, uscatul s-a ridicat deasupra apei, iar ulterior s-a scufundat, din cauza unor evenimente geologice majore.Geologii au descoperit opt albii de râu, iar mostrele prelevate din rocă au dezvăluit urme de cărbune şi polen, semn că terenul a fost cândva locuit la suprafaţă.

"Arată ca o bucată de pământ din orice ţară continentală. Este ca o fosilă străveche conservată la doi kilometri sub fundul oceanului", a declarat cercetătorul-şef Nicky White, care bănuieşte că părţi din Scoţia şi Norvegia de astăzi au fost legate de tărâmul descoperit recent.

FOTO:LiveScience

image