O iniţiativă controversată: reconstituirea buncărului lui Hitler pentru turişti jpeg

O iniţiativă controversată: reconstituirea buncărului lui Hitler pentru turişti

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2015

Un muzeu german plănuieşte să reconstruiască buncărul din Berlin, unde Adolf Hitler şi-a petrecut ultimele zile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează The Independent.

Copia buncărului este încă în faza de proiectare, dar directorului muzeului, Ingo Mersmann se aşteaptă ca acesta să fie deschis până în vară.

Camerele lui Hitler, biroul secretarei sale, sala de comunicaţii radio şi cea a doctorului său personal, toate vor fi reconstituite respectând cu fidelitate realitatea de atunci.

„Dorim ca aceasta să fie o experienţă educaţională, astfel încât familiile sau grupurile şcolare să vadă cum era de fapt:să trăiască experienţa camerelor micuţe şi a umezelii buncărului. Vrem să îl reconstituim pentru a-l expune oamenilor”, a declarat domnul Mersmann unui ziar local.

Muzeul, numit Top Secret, nu se află în Berlin, ci în Oberhausen, un orăşel din landul Renania de Nord-Westfalia.

Top Secret este un muzeu destul de controversat. De exemplu, a făcut valuri în presă atunci când a construit o replică a clădirii în care trăia Osama bin Laden înainte de a fi prins şi omorât de forţele speciale americane, în 2011.

Dar directorul muzeului îi asigură pe critici că noul aşezământ nu va deveni un loc de „pelerinaj” pentru neonazişti.

Hitler s-a mutat în Führerbunkerîn ianuarie 1945 şi a rămas aici până la sinuciderea sa, în aprilie, la câteva zile de la căsătoria cu Eva Braun, când a realizat că războiul este o cauză pierdută.

În 1947, trupele sovietice au încercat să detoneze buncărul, dar nu au reuşit decât să distrugă câţiva pereţi. Abia în 1958, guvernul est-german a început să demoleze complexul. Şi pentru mulţi ani locul a rămas nemarcat. Abia în 2006, a fost pusă o plăcuţă informativă.