Autor 2930 vizualizări


La 10 august 1875 se punea piatra de temelie a construcției castelului Peleș. Arhivele Naționale ale României au publicat pe pagina de socializare a instituției o imagine rară, din 1882, a castelului aflat încă în construcție, înconjurat de schele.

Imaginea face parte dintr-un album special destinat a face cunoscut publicului castelul Peleș, album aflat în păstrarea Arhivelor Naționale ale României, în Biblioteca Documentară.


Castelul a fost construit în afara perimetrului comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafaţă de 24 de km în anul 1874, an în care, din iniţiativa suveranului, comuna primeşte numele de Sinaia. Un an mai târziu, în centrul localităţii sunt construite primele case boiereşti, iar în 1876 începe construirea căii ferate Ploieşti – Predeal, care străbate şi Sinaia. Concomitent, între anii 1873 şi 1875 a fost edificată fundaţia castelului Peleş. Ceremonia de punere a pietrei de temelie a reşedinţei a avut loc într-un cadru festiv la 10/22 august 1875.

Primii arhitecţi ai castelului au fost doi vienezi, Wilhelm von Dodere (1825-1900), profesor la Technische Hochschule şi asistentul său, Johannes von Schultz (1855-1925?). Proiectul iniţial, inspirat din arhitectura castelelor renascentiste de pe Valea Loirei, model foarte la modă în epocă în Europa, ca şi din stilul edificiilor vieneze de pe Ringstrasse, nu a fost acceptat decât parţial. Astfel, conducerea lucrărilor este încredinţată arhitectului german, Johannes Schultz, care elaborează planurile castelului în prima sa fază de construcţie (1879 – 1883).

Citește aici mai multe detalii despre castelul Peleș!