O femeie de 96 de ani, acuzată  complicitate la omucidere în peste 10 000 de cazuri, a fugit înainte de a fi judecată jpeg

O femeie de 96 de ani, acuzată complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri, a fugit înainte de a fi judecată

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2021

O femeie de 96 de ani, fostă secretară a comandantului unui lagăr de concentrare al Germaniei naziste, a fugit din căminul pentru persoane vârstnice în care locuia înainte de deschiderea procesului care o vizează pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri.

Irmgard Furchner, în vârstă de 96 de ani, ar fi trebuit să se prezinte joi dimineaţa la tribunalul din Itzehoe, în nordul Germaniei, pentru a fi judecată pentru complicitate la omucidere în peste 10.000 de cazuri. Însă nonagenara a fugit joi dimineaţă cu un taxi din căminul pentru persoane vârstnice în care locuieşte de câţiva ani, relatează Adevărul.

„Un mandat de arestare a fost emis” pe numele ei, a anunţat preşedintele instanţei de judecată, Dominik Gross.Avocatul femeii s-a prezentat în schimb la tribunal, dar a refuzat să dea declaraţii pentru jurnaliştii aflaţi la faţa locului.

Chiar dacă acuzata va fi arestată, ea va trebui supusă unui examen medical pentru a se stabili dacă este capabilă să urmărească o audiere. Irmgard Furchner a lucrat ca dactilografă şi secretară pentru Paul Werner Hoppe, comandant, între august 1942 şi ianuarie 1945, al lagărului nazist din Stutthof (foto sus), situat în apropiere de Gdansk, în nordul Poloniei. Circa 65.000 de persoane - evrei, partizani polonezi etc. - au fost „asasinate sistematic” în acest lagăr, potrivit acuzării. 

Acest proces, dacă va începe într-un final, ar trebui să fie urmat, săptămâna viitoare, de cel al unui fost gardian al lagărului nazist din Sachsenhausen. Fostul gardian are astăzi 100 de ani.