O descoperire arheologică relevă credinţa în zombi a irlandezilor din Evul Mediu jpeg

O descoperire arheologică relevă credinţa în zombi a irlandezilor din Evul Mediu

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2011

În Irlanda au fost descoperite două schelete cu pietre în gură-semn că oamenii din comunitatea în care trăiau se temeau că cei doi s-ar putea întoarce din mormânt ca zombi. Proiectul de cercetare desfăşurat între 2005 şi 2009 în zona respectivă a scos la iveală 137 de schelete, dar arheologii cred că aproape 3.000 de schelete, datând din perioada cuprinsă între anii 700 şi 1400, ar fi îngropate în acel sit.

Cele două schelete aparţin unor bărbaţi îngropaţi, în perioade diferite, cândva în secolul al VIII-lea. Este vorba de un bărbat cu vârsta de 40-60 de ani şi unul de circa 20-30 de ani. Cei doi au fost înmormântaţi unul lângă altul, dar la momente diferite, iar fiecare avea o piatră mare în gură. E posibil ca cei doi să fi fost consideraţi periculoşi, să fi fost inamici ai comunităţii, criminali sau pur şi simplu să fi murit în urma unor cauze necunoscute sau din cauza unei boli ciudate.

Orice moarte în afara normalului ar fi făcut ca respectiva comunitate să se teme că aceşti oameni s-ar putea întoarce la viaţă pentru a-i hărţui. În vechile credinţe, gura era considerată principalul portal prin care sufletul părăsea corpul după moarte, iar oamenii credeau că sufletul se putea întoarce în corp pentru a-l reanima, sau un spirit rău putea intra în trup, prin gură, pentru a-l readuce la viaţă.