Conflicte dintre generaţii png

O carte veche de 500 de ani a fost descoperită în Utah

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2011

O copie a cunoscutei "Cronici de la Nurnberg", publicată în 1493 pentru a releva o istorie a lumii începând din vremuri biblice, a fost descoperită recent de un anticar american rezident în statul Utah, relatează AP.

"Într-o seară, în timp ce lucram la o strângere de fonduri pentru un muzeu, s-a apropiat de mine un domn care m-a informat că are o carte foarte-foarte veche, pe care vrea să mi-o arate. Replica o mai auzisem de nenumărate ori, dar când mi-a arătat cartea am rămas absolut uimit. Era într-adevăr un volum cu cinci secole de istorie", a povestit Ken Sanders pentru AP.

Bucuria sa este de înţeles întrucât "Cronica de la Nurnberg" este considerată una dintre primele, în orice caz printre cele mai generos ilustrate cărţi, editate după ce Johannes Gutenberg a inventat tiparul.

Sanders a precizat că posesorul cărţii a refuzat să fie numit, dar a acceptat să vorbească despre istoria recentă a cărţii:a primit-o de la un unchi de-al său şi a ţinut-o într-un pod o perioadă îndelungată.

Deşi paginile sale se dezlipesc extrem de uşor, cartea ca întreg este foarte bine prezervată şi ar putea să mai reziste încă 500 de ani dacă va fi îngrijită, a adăugat Ken Sanders.

O astfel de carte, într-o stare bună, ar putea să valoreze între câteva sute de mii şi câteva milioane de dolari.