O bucătărie de secol XVII şi o casă meşteşugărească, descoperite în Cetatea Târgu Mureş jpeg

O bucătărie de secol XVII şi o casă meşteşugărească, descoperite în Cetatea Târgu Mureş

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 4 septembrie 2012

O bucătărie de secol XVII şi o casă meşteşugărească din secolele XV-XVI au fost descoperite în Cetatea din Târgu Mureş, în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare a acesteia, a declarat, marţi, directorul Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, săpăturile arheologice din Cetatea din Târgu Mureş, începute în urmă cu câteva luni, se concentrează în zona fostei primării a oraşului, construită la începutul secolului al XVII-lea şi transformată de stăpânirea austriacă în cazarmă.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Cetăţii din Târgu Mureş au scos la iveală o serie de clădiri despre care nu se ştia nimic până acum, precum o bucătărie de secol XVII şi o casă meşteşugărească din secolele XV-XVI.

"Austriecii, când au preluat administraţia cetăţii, au dat afară populaţia oraşului şi au transformat totul într-o cazarmă. Clădirile solide din secolul al XVII-lea sunt păstrate şi transformate, adăugate sau extinse. Aşa s-a întâmplat cu clădirea vechei primării, în formă de U, o formă tipică arhitecturii baroce. Am identificat temniţa oraşului, sala de şedinţe, iar între cele două era bucătăria. În secolul al XVII-lea avem documente scrise care fac referire la acte politice sau administrative, iar totul se termina cu o sărbătoare, se gătea, erau reţetele din vremea respectivă, era vin. În temniţe am identificat foarte multe materiale din echipamentul bucătăriei de secol XVII şi asta este unicat în România până acum, deoarece să găsim atât de multe elemente dintr-o bucătărie de secol XVII este foarte probabil unic şi aşa va rămâne", a spus Soos.

  Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, de asemenea, a fost identificată, în zona actualului centrude informare turistică, o casă meşteşugărească datând din secolele XV-XVI, strâns legată de mănăstirea călugărilor franciscani-care au dezvoltat, începând cu secolul al XIV-lea, în Cetatea din Târgu Mureş, un centru religios foarte important.

  "Casa are două etape de construcţie, faza de secol XV se leagă încă de mănăstire, se pare că a funcţionat paralel cu mănăstirea, dar legat de ea. Iar după reforma religioasă, probabil cei care lucrau aici ca fraţi terţiari - la franciscani exista o pătură mai laică - au devenit oameni cu familie, au continuat tradiţia meşteşugului, pentru că am găsit urme ale prelucrării bronzului", a spus Soos.

Directorul Muzeului Judeţean Mureş a adăugat că în zona Bastionului Măcelarilor a fost identificată poarta de nord a cetăţii, iar lucrările de reabilitare continuă şi în zona amfiteatrului, unde a fost descoperită o pivniţă, deşi în hărţile austriece nu apar clădiri, ci doar o terasă pentru exerciţii militare.

Potrivit lui Soos, după ce lucrările de reabilitare şi modernizare a cetăţii se vor încheia, aici vor fi amenajate expoziţii cuprinzând colecţii care să acopere epoca romană-cu piese din aşezarea romană de la Cristeşti şi castrul de la Brâncoveneşti, ambele din judeţul Mureş-dar şi perioada medievală-legate de breslele târgmureşene şi evoluţia Cetăţii din Târgu Mureş-şi chiar galerii de artă modernă.

sursa:gandul.info