O asociere surprinzătoare – Kelemen Hunor și naționalistul principal al FIDESz, Kover Laszlo, împreună la Zilele maghiare ale Clujului jpeg

O asociere surprinzătoare – Kelemen Hunor și naționalistul principal al FIDESz, Kover Laszlo, împreună la Zilele maghiare ale Clujului

📁 Istorie recentă
Autor: Ionel Grigorescu
🗓️ 15 august 2017

În această săptămână în Cluj-Napoca se desfășoară o nouă ediție a Zilelor maghiare ale Clujului, eveniment dedicat, cu deosebire, membrilor minorității maghiare din municipiu și împrejurimi. Deși evenimentul nu are amploarea festivalului Untold, acesta a devenit, începând cu anul 2010, un reper important nu neapărat pentru conținutul activităților în sine, cât mai ales pentru faptul că, la fiecare ediție iau parte personalități importante ale vieții politice din Ungaria. 

    De altfel, dacă întrebi membrii comunității maghiare din Cluj, aceștia nu pot să nu facă analogie între debutul acestui festival (august 2010) și câștigarea alegerilor în acel an în Ungaria de către FIDESZ (aprilie 2010), fiind convinși că fără o finanțare adecvată din Ungaria acțiunea nu s-ar putea desfășura în bune condiții și nu ar avea succesul care îl are astăzi.

image

    Dacă ediția din anul 2016 a fost umbrită de un așa-zis mini-scandal legat de afișarea pe un panou, în timpul unui concert de muzică al formației ungare Beatrice, a unor personalități controversate ale istoriei (Hitler, Lenin și ISIS, alături de mesajul „Allahu Akbar") ediția din acest an debutează cu un alt aspect interesant dar de altă natură.... Lucrările de deschidere ale manifestării au fost oficiate de președintele UDMR, Kelemen Hunor și de președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, cunoscut drept unul dintre cei mai naționaliști politicieni de la Budapesta. Cum scriam în articolele noastre mai vechi, Kover Laszlo, coordonatorul serviciilor de informații ungare în anii 1998, este recunoscut în România, în principal, ca urmare a încercării eșuate de reînhumare a scriitorului fascist Nyiro Jozsef (2012) , demersuri ce au aruncat în aer, cel puțin pentru moment, relațiile bilaterale româno-ungare și au declanșat, practic, valul de neîncredere care domină și astăzi relațiile diplomatice dintre cele două state.

Din acest considerent apare surprinzătoare alăturarea lui Kelemen Hunor cu Kover Laszlo, la deschiderea unui eveniment important pentru maghiarii din Cluj-Napoca. Până mai ieri, președintele UDMR se opunea prezențelor lui Kover Laszlo în Transilvania și campaniei electorale pe care acesta o făcea celorlalte partide maghiare.

Vezi aici „Kelemen Hunor: implicarea lui Kover Laszlo în campania electorală din România irită pe toată lumea -

  De altfel, ne miră această alăturare a președintelui UDMR lângă Kover Laszlo, cunoscută fiind apetența primului de a se asocia cu personalități mai puțin controversate din FIDESZ. Care să fie oare motivele pentru care Kelemen Hunor a decis oare să gireze discursul și prezența lui Kover Laszlo în Cluj-Napoca? Care , apropos, de această dată, în discursul său de la Cluj-Napoca nu a mai lovit direct România, ci conceptul de State Unite ale Europei și liderii Europei care achiesează la această idee. Totuși, domnul Kover Laszlo nu s-a putut abține chiar de tot și a precizat, în discursul inaugural din Cluj-Napoca că: „Noi, maghiarii, dorim ca toți vecinii noștri să fie capabili de colaborare internațională cu noi... dorim ca toate statele sa garanteze identitatea națională nu numai pentru majoritatea din țara respectiva, ci și pentru minoritățile naționale.”....”În Europa Centrală și de Est statele naționale nu trebuie să fie clădite pe ideea superiorității naționale, nu trebuie sa rămână tributare secolului al XX-lea, ci să recunoaștem oportunitățile secolului al XXI-lea...” -  (Sursă www.ziare.com )

Și totuși de ce Kelemen Hunor și Kover Laszlo? Poate, în primul rând pentru că în Ungaria s-a dat startul neoficial pentru campania electorală, având în vedere că în prima jumătate a anului viitor au loc alegeri generale în această țară. Poate pentru că și FIDESZ a sprijinit prin toate mijloacele UDMR la ultimele alegeri generale, fiind interesat ca formațiunea să obțină rezultatele cele mai bune. Dar pot și alte motive... Să intre oare asocierea Kelemen-Kover în tributul pe care liderul UDMR îl plătește zi de zi FIDESZ pentru faptul că Ungaria virează, de ceva timp, sume de bani consistente în fundații și asociații apropiate UDMR? Același motiv care a dus la declarațiile nefericite ale președintelui UDMR despre Ziua Națională a României, care i-a ridicat toată țara în cap? 

M-am întrebat de multe ori dacă viziunea și poziția președintelui UDMR (indiferent care ar fi acela) sunt aceeași cu cea a maghiarului de rând, care face politică ca majoritatea românului de rând, adică din 4 în 4 ani când se duce să voteze...sincer nu cred că maghiarul de rând este interesat de înțelegerile pe bani dintre conducerile UDMR și FIDESZ, atâta vreme cât acei bani nu intră în buzunarele sale ci, cel mai probabil, în cele ale unor politicieni, indiferent de țara care o reprezintă. Așadar cred cu convingere că maghiarul de rând nu este nefericit când află că a venit 1 decembrie, cred cu tărie că maghiarul de rând nu are nicio treabă cu utilizarea limbii în administrație sau justiție, ci mai degrabă este interesat să meargă repede, corect și eficient treaba în aceste domenii. Mai cred că maghiarul de rând nu este interesat de autonomia ținutului secuiesc și mai cred, cu aceeași tărie, că pe maghiarul simplu îl lasă rece atât referirile la Tratatul de la Triaonon cât și încercările lui Kelemen Hunor de a fi cât mai mult pe plac Budapestei....Omul simplu, indiferent de profesia pe care o are, este interesat mai degrabă sa aibă o bună-stare și stabilitate și nu crede că reînhumarea lui Nyiro Jozsef sau autonomia ținutului secuiesc va schimba, în bine această chestiune...

Închei cu un îndemn: domnilor politicieni maghiari din România și Ungaria, lăsați comunitatea maghiară să se bucure de Zilele maghiare ale Clujului (și de ce nu și românii din Cluj-Napoca) fără să mai faceți politică ieftină, care nu face bine nimănui. Nu mai încercați să sugerați că fără dumnevoastră timpul va sta în loc și dezastrul s-ar abate asupra comunității....știți cum se spune în limba română....cimitirele sunt pline cu oameni de neînlocuit...