Nudul Monalisei, schiţat în cărbune de către Da Vinci jpeg

Nudul Monalisei, schiţat în cărbune de către Da Vinci

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 6 martie 2019

Schiţa "Mona Lisa" a fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci "cu participarea foarte probabil a maestrului toscan". Acest desen pregătitor din cărbune este păstrat la Palatul Chantilly.

Această "Gioconda" este un mare desen din cărbune care reprezintă o femeie cu pieptul dezgolit, cu surâs schiţat, aşezată în aceeaşi poziţie precum celebra Mona Lisa de la Muzeul Luvru. Este vorba despre un desen pregătitor pentru compoziţia tabloului în ulei.

"Este o operă de mare calitate, realizată de un mare desenator", a declarat pentru AFP Mathieu Deldicque, conservator de patrimoniu la Musée Condé din Chantilly, confirmând o informaţie din Journal du Dimanche.

nud jpg jpeg

Oamenii de ştiinţă şi istoricii de artă au făcut o anchetă vastă şi au strâns indicii care să-i conducă la autorul sau autorii acestei opere. Examinările la microscop au permis scoaterea în evidenţă de haşuri, orientate de sus către stânga şi în jos către dreapta, aşa cum fac stângacii. Iar Leonardo da Vinci (1452-1519) este unul dintre stângacii cei mai cunoscuţi din istorie.

Acest desen pe hârtie a fost achiziţionat în 1862 de Henri D'orléans, duce D'Aumale, a cărui colecţie este păstrată pe domeniul Chantilly. Opera a fost considerată drept un original al lui Leonardo da Vinci, servind la realizarea unei variante nud a celebrei "Mona Lisa" pictată, în prezent păstrată la Muzeul Ermitaj din Sainkt Petersburg.

Sursă: afp