Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României jpeg

Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 13 iunie 2016

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează marți, 14 iunie 2016, începând cu ora 11:00, la sediul său din Calea Victoriei nr. 12, sala Lapidarium, conferința de presă „Noi piese adăugate TEZAURULUI ISTORIC al României, prilejuită de recuperarea și readucerea în țară a șapte monede antice din aur și argint, ce fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munților Orăștiei.

Evenimentul va avea loc în prezența unor distinși oaspeți:E.S. Paul Brummel – Ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Petre Tobă – Ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Oprean – Secretar de stat în Ministerul Culturii, Augustin Lazăr – Procuror General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu – Prim-adjunct al Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alexandru Fîciu – Procuror şef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Robert Marin – Atașat de afaceri interne la Londra, chestor de poliţie Bogdan Despescu – Inspector General al Poliţiei Române, comisar-șef de poliție Mihai Pitulescu – Director, Direcţia de Investigaţii Criminale, Inspectoratul General al Poliției Române, comisar-șef de poliție Margareta Arsenescu – ofițer specialist pe probleme de patrimoniu cultural național și comisar-șef de poliție Bogdan Carp din cadrul aceleiași Direcții a IGPR, și dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Monedele au fost găsite cu detectorul de metal și sustrase ilegal din România, fiind recuperate de la case de licitație din Marea Britanie, prin efortul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Culturii prin intermediul experților de la Muzeul Naţional de Istorie a României și ai Bibliotecii Academiei Române.

Este vorba despre un stater pseudo-Lysimachos unicat, bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr.;doi stateri emiși la Tomis și unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice;un stater de tip Koson cu monogramă și două imitații după denari romani republicani, emisiunile lui C. Memmius si N. Cordius, respectiv Marcus Antonius si Octavianus.

Cu această ocazie, va fi inaugurată o micro-expoziție intitulată „Patrimoniu recuperat provenit din zona Sarmizegetusei Regia și a cetăților greco-romane din Dobrogea”. Vor fi expuse obiecte reprezentative aflate în custodia MNIR:brațări plurispiralice dacice din aur, bijuterii dacice din argint, arme dacice – un umbo din fier al unui scut, tezaure cu monede de tip Koson din aur și argint, stateri de tip pseudo-Lysimachos emiși în cetățile grecești vest-pontice, tabulae din bronz conținând legile municipiului roman Troesmis din vremea împăratului Marcus Aurelius. Vizitatorul va avea, astfel, prilejul să evalueze deopotrivă bogăția și importanța istorică extraordinară a descoperirilor din zona capitalei statului dac, precum și dimensiunile dezastrului care a permis, începând cu anii `90, exportul pe căi ilicite al unor astfel de obiecte. Din totalul pieselor exportate ilicit s-a recuperat până astăzi, cu mari eforturi, cca. 10-15%.

Vernisajul micro-expoziției va urma conferinței de presă, în data de 14 iunie a. c. începând cu ora 11:00, expoziția fiind deschisă publicului din 15 iunie și putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00, până la jumătatea lunii iulie.