Noi linii Nazca descoperite în Peru jpeg

Noi linii Nazca descoperite în Peru

O furtună de nisip a descoperit noi linii Nazca în deşertul din sud-vestul Peru-ului. Pilotul Eduardo Herrán Gómez de la Torre a descoperit geoglifele ce nu fuseseră cunoscute înainte.

Luniile Nazca au devenit cunoscute în întreaga lume, fiind figuri geometrice ce reprezintă diverse animale, precum păianjeni, şerpi sau păsări. Acestea se găsesc în deşertul Nazca, în apropiere de ocean. Cercetătorii consideră că figurile (aproximativ 700 în total) au fost create de vechea civilizaţie Nazca în o mie de ani – între 500 î.Hr. şi 500 d.Hr. Geoglifele variază în mărime şi au fost împărţite în două mari categorii:obiecte naturale şi figuri geometrice. Obiectele naturale includ animale (păsări, cămile şi şerpi). Se crede că au fost realizate prin săparea peletelor de oxid de fier la o adâncime ce variază de la 10 cm până la 15 cm, lăsând nisipul, mai uşor, în contrast puternic cu mediul înconjurător. Imaginile variază în dimensiuni, cea mai mare fiind lungă de 285 de metri.

Există mitul că figurile din deşert pot fi văzute numai din avion (au fost, de altfel, descoperite pentru prima dată de un pilot, în 1939). Dar, de fapt, pot fi observate cu uşurinţă şi de pe dealurile şi munţii din împrejurimi.

Noile figuri descoperite de pilotul de la Torre reprezintă un şarpe, cu o lungime de aproximativ 60 m, o pasăre, un camelid (cel mai probabil o lamă) şi câteva linii în zig-zag. Sunt localizate pe nişte dealuri din Valea El Ingenio şi Pampas de Jumana. Arheologii studiază liniile pentru a autentifica descoperirea.

Motivul pentru care au fost create aceste geoglife este încă necunoscut, deşi există câteva explicaţii posibile. Mulţi şi-au concentrat argumentele în jurul religiei sau al resurselor de apă. Interesant este şi faptul că se crede că figurile au fost create folosind o singură linie care nu se întretaie. Aşa cum ar fi realizat un desen cu creionul, fără să fie ridicat de pe foaie. S-a observat şi că multe dintre imaginile descrise de geoglife apar şi pe vasele de ceramică realizate de populaţia Nazca în aceeaşi perioadă de timp, iar arheologii au găsit fragmente de stâlpi de lemn ce ar fi fost utilizaţi în realizarea imaginilor, ceea ce înseamnă că au fost create utilizând o tehnologie rudimentară.

http://phys.org