Neuroni perfect conservați, descoperiți în creierul unei victime a erupției vulcanului Vezuviu jpeg

Neuroni perfect conservați, descoperiți în creierul unei victime a erupției vulcanului Vezuviu

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 6 octombrie 2020

Oamenii de știință italieni au descoperit neuroni perfect conservați în creierul vitrificat al rămășițelor unei victime a erupției vulcanului Vezuviu, care a distrus orașele romane Pompeii și Herculaneum, în anul 79 d.Hr.

„Descoperirea țesutului cerebral în rămășițele umane străvechi este un eveniment neobișnuit, dar ceea ce este extrem de rar este starea de conservare integrală a structurilor neuronale ale sistemului nervos central timp de 2.000 de ani, în cazul nostru cu o rezoluție fără precedent”, a explicat antropologul Pier Paolo Petrone, conducătorul studiului, citat de Agerpres.

Erupția, care a provocat distrugerea zonei din jurul Vezuviului și moartea a mii de oameni, a permis conservarea rămășițelor biologice, inclusiv a oamenilor. Descoperirea din zona arheologică Herculaneum a fost posibilă „datorită transformării țesutului uman în sticlă”, ceea ce oferă „indicii clare cu privire la răcirea rapidă a cenușii vulcanice fierbinți, care a lovit orașul în primele etape ale erupției”, potrivit cercetătorilor italieni.

Rezultatele studiului arată că procesul de vitrificare produs de erupția vulcanică „a înghețat structurile celulare ale sistemului nervos central al acestei victime, menținându-le intacte până în prezent”, a adăugat Petrone.

Foto: Instagram / Pompeii Parco Archeologico