Netanyahu: Iranul desfăşoară „arme foarte periculoase“ în Siria pentru a „distruge“ Israelul jpeg

Netanyahu: Iranul desfăşoară „arme foarte periculoase“ în Siria pentru a „distruge“ Israelul

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 8 mai 2018

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat marţi Iranul că desfăşoară 'arme foarte periculoase' în Siria în cadrul unei campanii de ameninţare a Israelului, transmite Reuters și Agerpres.

Iranul ''pledează în mod deschis, zilnic, pentru distrugerea, pentru eliminarea Israelului de pe faţa Pământului şi recurge la o agresiune constantă împotriva noastră'', a declarat Netanyahu în timpul unei vizite în Cipru. ''Acum (Iranul) caută să planteze arme extrem de periculoase în Siria - cu scopul precis de a ne distruge'', a adăugat şeful executivului israelian. Cu ocazia unei ceremonii de comemorare a celor 6 milioane de evrei ucişi în Holocaust, desfăşurată în luna aprilie, Benjamin Netanyahu a avertizat Iranul să nu pună la încercare determinarea statului evreu, comparând regimul de la Teheran cu cel nazist.  ''În timpul Holocaustului, am fost lipsiţi de ajutor, lipsiţi de apărare şi fără voce. Într-adevăr, vocea noastră nu a fost auzită deloc. Astăzi avem o ţară puternică, o armată puternică şi vocea noastră este auzită printre naţiuni. ''Am un mesaj pentru conducătorii iranieni: nu puneţi la încercare determinarea statului Israel. Acestea nu sunt vorbe goale', a subliniat premierul Netanyahu. 

El şi-a reiterat criticile faţă de acordul încheiat între Teheran şi marile puteri vizând împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară şi care a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale impuse acestuia. 

Ministrul israelian al Energiei Yuval Steinitz l-a ameninţat recent cu moartea pe liderul regimului de la Damasc Bashar al-Assad dacă va permite Iranului să atace Israelul din teritoriul sirian aflat sub conducerea sa.