Neanderthalienii ne au influenţat negativ sănătatea jpeg

Neanderthalienii ne-au influenţat negativ sănătatea

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 11 mai 2016

Cercetări recente arată că mai multe dintre bolile moderne se datorează contactelor sexuale dintre strămoşii noştri şi neanderthalieni.

Omul anatomic modern din afara continentului african are în structura genetică între 1, 5 şi 4% AND neaderthalian şi acest procent, fie el cât de mic, poartă cu sine surrprinzător de multe efecte negative asupra sănătăţii. Pentru prima oară, cercetătorii au comparat un eşantion de 28.000 de fişe medicale ale europenilor cu unul care conţine material genetic neanderthalian fosil. Experţii au constatat că în cele două genomuri există variaţii genetice asociate riscului crescut de boli cardiovasculare, cancer de piele sau depresie.

Potrivit autorilor studiului, aceste variaţii genetice pe care strămoşii noştri le-au moştenit de la neanderthalieni ar fi fost avantajoase acum 40.000 de ani, în special când au emigrat în regiuni noi, cu climat şi boli străine pentru ei. Numai că aceleaşi gene care atunci au contribuit la întărirea mecanismelor de apărare a organismului au devenit în prezent oarecum dezavantajoase. De pildă, una din aceste gene este responsabilă de coagularea rapidă a sângelui, astfel evitându-se infecţii periculoase în cazul rănilor. Aceeaşi trăsătură însă creşte riscul de a dezvolta cheaguri sanguine.

AND-ul cu pricina a afectat şi creierul în forma unei predispoziţii mai mari spre depresii. Totodată, una din gene reglează absorbţia vitaminei B1, care metabolizează carbohidraţii;cu dieta de astăzi însă, variaţia genetică poate duce la malnutriţie. Pielea neanderthalienilor a evoluat pentru a rezista vreme îndelungată expunerii la soare, dar implică şi un risc mai mare de cancer. Iar mai multe gene sunt asociate unor probleme renale.

Sursa: varldenshistoria.se