"Ne omoară pe capete!" Strigătul de ajutor al celui mai ameninţat trib din lume jpeg

"Ne omoară pe capete!" Strigătul de ajutor al celui mai ameninţat trib din lume

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 aprilie 2012

Un trib din Brazilia devenit cea mai ameninţată comunitate a planetei, ca urmare a defrişărilor masive a junglei amazoniene, şi cere cu disperare ajutor.

The Guardiana pornit pe urmele indigenilor Awa, pentru a vedea cum casa lor, jungla, este distrusă. Copacii sunt căraţi cu sute de camioane, conduse infractori care defrişează fără autorizaţie.

Apărătorii drepturilor indienilor din Brazilia nu îndrăznesc să oprească maşinile care duc, odată încărcătura, viaţa unei întregi comunităţi. Infractorii sunt înarmaţi, iar autorităţile, singurele care ar putea acţiona în acest caz, se mişcă prea lent. Tribul Awa numără 355 de membri.

Ceea ce se petrece acolo este “un adevărat genocid”, lucru recunoscut chiar de oamenii legii. Nu doar defrişările ilegale reprezintă o problemă pentru autorităţi, ci şi infracţionalitatea care derivă din aceasta.

Cei care taie copacii nu se sfiesc să-i omoarea pe indigenii care îndrăznesc să le stea în cale. Băştinaşii amazonieni care s-au opus defrişărilor au fost împuşcaţi pe capete.

Organizaţia Survival International a făcut apel la ajutorul actorului Colin Firth pentru a demara o nouă campanie de protejare a tribului Awa. Protagonistul filmului “Discursul regelui” este cel care le va vorbi autorităţilor braziliene despre importanţa apărării indigenilor.

Problemele tribului Awa, unul dintre puţinele triburi rămase în Amazon, au început în 1982, atunci când Comunitatea economică Europeană (CEE), în cadrul unui program finanţat de Banca Mondială, a început să extragă oţel din Munţii Carajas.

Pentru a putea transporta zăcăminte, CEE a contruit o cale ferată care trecea prin mijlocul junglei, tocmai acolo unde locuia populaţia Awa. Linia feroviară a fost însoţită de o întreagă infrastructură, ceea ce i-a obligat pe indigeni să migreze către est.

Potrivit specialiştilor de la Survival International, de atunci şi până în prezent o treime din habitatul tribului, situat în provincia vraziliană Maranhao, a fost distrus în totalitate. Pe lângă focurile de armă, cei care defrişează le mai aduc băştinaşilor şi ameninţarea unor maladii la care aceştia nu sunt imunizaţi.

Odată înlăturaţi copacii, în urmă rămân doar iarba, pământul, trunchiurile şi vreascurile. Un peisaj dezastruos, din care indienii nu mai au ce alege pentru a-şi hrăni copiii. Asta dacă nu cumva sunt împuşcaţi înainte, aşa cum s-a întâmplat în cazul unui micuţ al cărui cadavru a fost găsit de autorităţi într-un camion al pistolarilor care vin să taie copacii.

„Taie tot în cale şi până la urmă vor distruge tot, ne omoră pe capete. Îşi împart terenurile, le exploatează, dar apoi se întorc la oraş, dar noi aici locuim. Vor omorî tot, vom muri de foame, şi noi şi copiii noştri, toţi”, a spus Pire'i Ma'a, membru al tribului.

Un alt indigen a povestit că fermierii instalaţi în zonă i-au omorât mama, fraţii, surorile şi soţia. Singurul lucru care i-a rămas este fiica sa, pe care speră să o vadă, pe viitor, departe de toate aceste suferinţe şi pericole. “Sper să nu păţească tot ce am păţit eu. Sper să-i fie mai bine”, a spus acesta.

Autorităţile braziliene estimează că doar între 2010 şi 2011 ţara a pierdut 6.238 de kilometri pătraţi de pădure, iar în 2004 au fost defrişaţi 27.700 de kilometri pătraţi de pădure.

sursa:gandul.info